KUCHNIA PIKNIKOWA - PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

Pikantne skrzydełka  w sosie z malin i chilli 
Składniki:
  • 750 g skrzydełek z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki słodkiego sosu chili 
  • 250 g koszyczek malin 
  • 1 łyżka wędzonej papryki 
  • 2 łyżki sosu Teriyaki 
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • 1 op. mieszanki sałat 
Sos:
  • 5 łyżek majonezu 
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego  
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj i przełóż do zamykanego pojemnika. 
Skrzydełka oczyść i podziel na 3 części - przetnij je w stawach - aby uzyskać mini kąski, natrzyj, solą, papryką, pieprzem i oliwą.  Zagotuj maliny z sosem chilli i Teriyaki oraz miętą. Gotuj 10 minut, mieszając, po czym wystudź do temp. pokojowej i zalej mieszanką skrzydełka. Mięso marynuj minimum1 godzinę, a najlepiej całą noc w lodówce. 
Piecz na grillu lub w piekarniku w 220 stopniach pod przykryciem przez 15-20 minut, odkryj, zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz mięso (obracaj co jakiś czas) na chrupko ok. 15 minut.
Podawaj na mieszance sałat na zimno lub na gorąco. Jeśli zabierasz skrzydełka na wynos, włóż je do pojemnika, owiń go folią aluminiową i przenieś w torbie termicznej. Tak przygotowane długo zachowają temperaturę. Osobno podaj sos. 

Warstwowy chleb piknikowy
Składniki:
  • duży, 600-700 g okrągły chleb
  • op. mieszanki sałat 
  • 2 czerwone papryki 
  • op. kolorowych kiełków 
  • 5-6 ogórków małosolnych 
  • lniany sznurek 
dodatki:
  • 150 g dobrego szwajcarskiego sera w plastrach 
  • 200 g dobrej, szynki np. w 100 % z piersi kurczaka
Pasta jajeczna:
  • 6 ekologicznych jajek 
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany 
  • 1 pęczek koperku, posiekany 
  • 5-6 łyżek majonezu 
  • sól, pieprz 
Sos koktajlowy (idealny do krewetek):
  • 4 łyżki majonezu 
  • 10 łyżek keczupu 
  • 1 łyżka sosu worcester 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Pasta: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z resztą składników. Odstaw. 
Składniki sosu wymieszaj i odstaw. 
Do takiego dania najlepszy będzie sos na bazie majonezu - nie zniszczy konstrukcji i nie rozmoczy chleba. 
Teraz przygotuj chleb: z bochenka odetnij wierzch - pokrywkę. Wytnij miąższ chleba - natnij go ok. 2 cm od skórki.
Postaraj się wykroić dno chleba, tak aby nie zniszczyć miąższu - przyda się to do układania warstw. Możesz wbić nóż od boku chleba, 2 cm nad spodem i poruszać nożem, aby wyjąć bezpiecznie miękkie wnętrze. Z wnętrza odetnij 2-3 cienkie kromki resztę odłóż do klasycznych kanapek.  
Składanie: W miseczce z chleba ułóż na dnie odrobinę sałaty, następnie szynkę, ser i resztę składników, warstwowo, skrapiając niektóre warstwy sosem koktajlowym. Właściwie kolejność warstw nie ma znaczenia - musi być smacznie i kolorowo - co 2-3 warstwy ułóż duży blat z chleba. 
Chleb złóż z „pokrywką” i zwiąż sznurkiem. 
Krój jak tort.

Lemoniada w całym arbuzie 
Składniki:
  • 1 nieduży arbuz
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn 
  • garść listków mięty
  • miód lub cukier trzcinowy do smaku
  • woda gazowana 
Przygotowanie:
Sok z cytryn wymieszaj z miodem, miętą i cukrem. Przelej do słoika. 
Arbuzowi odetnij wierz i zwiąż go sznurkiem. 
Na piknik zabierz ze sobą nóż, chochelkę i widelec.
Część (połowę) arbuza wyjmij i zjedz. Resztę  rozgnieć widelcem (a w domu zmiksuj blenderem ręcznym, dolewając odrobinę wody) na pulpę. Do arbuza wlej zawartość słoika i wodę. Podawaj w kubkach-sloikach z dużymi słomkami. 

Szybkie i łatwe brownie z malinami 
Składniki na blaszkę 25x25 cm: 
  • 3 jajka 
  • 50 g kakao 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2/3 szklanki oleju 
  • 2/3 szklanki kefiru
  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 350 g malin
  • krem czekoladowy do smarowania 
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem na pusztą masę. Dodaj olej, kefir (lub jogurt naturalny) i kakao. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sodę i proszek. Zmiksuj i przelej do formy. Powtykaj w ciasto maliny i piecz w 180 stopniach, w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przez 35-40 minut. Przed podaniem, jeszcze ciepłe posmaruj kremem czekoladowym.