CZEREŚNIOWA KUCHNIA NA ZDROWIE

Kurczak w czereśniach
  • 6 udek z kurczaka
  • 500g czereśni drylowanych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka tymianku
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 500g ugotowanego ziemniaka
  • Szczypta cynamonu
  • Sól, pieprz
Ziemniaki kroimy w ćwiartki obtaczamy w przyprawach, lekko skrapiamy olejem i pieczemy w 200st do zrumienienia. Udka trybujemy z kości, nacieramy solą i tymiankiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, czereśnie mieszamy z otartą skórką i przykrywamy kurczaka. Pieczemy w 200 st. Pod przykryciem 40 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami cynamonowymi. 

Racuchy serowe z czereśniami
  • 400g mielonego twarogu 
  • 4  jajka
  • 400g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody
Konfitura czereśniowa:
  • 1 laska wanilii 
  • 2 szk cukru 
  • 1 kg drylowanych czereśni
  • 1/3 szk octu balsamicznego
  • 500ml śmietanki 36% 
Twaróg wymieszaj z jajkami, wszystkie produkty sypkie wymieszaj ze sobą. Połącz obie masy. Rozgrzej patelnię teflonową, natłuszczonymi dłońmi rób kulki, lekko spłaszcz i smaż bez tłuszczu placki obustronnie do zrumienienia. Czereśnie zasyp 1 szklanką cukru i wymieszaj dociskając, odstaw na 20 min. Drugą szklanką cukru rozpuść na patelni i z karmelizuj, dodaj odsączone czereśnie i ocet całość duś do zagęszczenia na koniec dodaj otartą wanilię. Podawaj z racuchami i bitą śmietaną. 

Sałatka z kozim serem i winegretem czereśniowym 
  • 1 sałata rzymska
  • 1 sałata dębowa
  • 100g sałaty roszponki
  • 4 plastry po 100g sera koziego dojrzewającego tzw. Rolady koziej
  • 300g czereśni
  • 1/4 arbuza
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta ziaren kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • Sól 1/2  łyżeczki 
  • Pieprz
Arbuza kroimy w cząstki wielkości kciuka, drylujemy z pestek i wkładamy do lodówki. Koper włoski zalewamy niewielką ilością wrzątku. Czereśnie drylujemy i zasypujemy solą, wygniatamy, dodajemy namoczony koper włoski, sok z cytryny, skórkę z cytryny całość mieszamy i łączymy z olejem. Plastry rolady układamy na kromkach pieczywa, przycinamy brzegi i zapiekamy w 200 st. Do zrumienienia. Sałaty szarpiemy, mieszamy z dresingiem na wierzch układamy grzanki z serem. Podajemy z cząstkami arbuza.