NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI JAGÓD

Zapobiegają anemii, pomagają na ból głowy i migreny, obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL), polecane cukrzykom, bo obniżają poziom glukozy we krwi oraz osobom, które długo pracują przy komputerze… Pyszne i zdrowe jagody. Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci. Jagody to bomba witaminowa - już 300 g świeżych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto się nimi delektować także podczas odchudzania, bo 100 gramów jagód zawiera jedynie 51 kcal.