KOLOROWE SMAKI LATA

Owocowa zupa z czereśni z pływającą wyspą
  • 1/2 kg czereśni
  • 1l  wody
  • miód do smaku
  • laska cynamonu
  • sok z cytryny do smaku
  • śmietanka kremówka ok. 100-200 ml
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
Umyte, wydrążone owoce zalej wodą. Dodaj laskę cynamonu i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku miodem oraz sokiem z cytryny. W szklance dokładnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Powoli dodawaj do zupy. Zagotuj i dodaj trochę śmietanki, aby ją lekko zabielić.
Teraz przygotuj pływające wyspy. Ubij białka, gdy są już sztywne dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż będą błyszczące. W osobnym garnku zagotuj wodę, a następnie przełóż łyżką bezę i gotuj 2 min z różnych stron.Wykończ zupę pływającymi wyspami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.

Truskawkowy chłodnik z salsą na pikantno 
  • 1/2 kg truskawek
  • sok z 1 pomarańczy
  • miód do smaku
  • kilka ziaren kardamonu
Salsa:
  • truskawki
  • czerwony pieprz
  • ziarna kolendry
  • ulubione zioła (bazylia lub kolendra)
  • melon 
  • olej z czarnuszki do wykończenia dania
Truskawki zmiksuj, a następnie dopraw sokiem z pomarańczy, miodem i kardamonem do smaku. Wstaw do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przygotuj salsę. Truskawki oraz melon posiekaj w kostkę. Dopraw czerwonym pieprzem, kolendrą. W ostatniej chwili wmieszaj posiekaną kolendrę. I udekoruj tą salsą chłodnik. Od góry polej olejem z czarnuszki.

Miska mocy z owoców leśnych 
  • 1/2 kg ulubionych owoców (maliny, poziomki, borówki, truskawki, jagody czarne)
  • banan
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
Wykończenie:
  • uprażone wiórki kokosowe
  • nasiona chia lub mak ok 1 łyżki
  • zmrożone owoce (maliny, borówki)
  • kilka listków mięty
Owoce zmiksuj z mlekiem kokosowym. Przełóż do miski i udekoruj dodatkami. Ciesz oko, a następnie wcinaj.