PROSTE DANIA NA BAZIE OLEJU RZEPAKOWEGO - chłodnik

Olsztyńskie plińce
  • ziemniaki 1500 g
  • cebula duża 1 szt.
  • mleko około 100 ml
  • mąka pszenna ok. 80 g
  • jaja 2 szt.
  • olej rzepakowy
  • śmietana 18%
  • czosnek 2 ząbki
  • wędzona sielawa albo inna ryba 1 szt.
  • cytryna 2 szt.
  • mięta kilkanaście listków
  • olej rzepakowy nierafinowany 
Ziemniaki umyj i obierz a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąp z cebulą. Wymieszaj ziemniaki i cebulę, dczekaj kilka minut i odciśnij z nadmiaru soku. Teraz ziemniaki z cebulą zalej wrzącym mlekiem i wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i roztrzepane jaja. Dopraw i dokładnie wymieszaj. Smaż małe placki na rozgrzanym oleju. Śmietanę połącz z utartym czosnkiem, solą i pieprzem. Na plackach nałóż troszkę śmietany, połóż kawałek wędzonej ryby i skrop sokiem z cytryny, dodatkowo posyp posiekaną miętą i polej odrobiną oleju rzepakowego nierafinowanego.

Pieczone warzywa z grillowanym boczkiem
  • Olej rzepakowy
  • Rozmaryn kilka gałązek
  • Marchew 3-4 szt.
  • Por 2 szt.
  • Szalotka kilka szt.
  • Brukiew 1 szt.
  • Pietruszka 3 szt.
  • Kalarepka 2 szt.
  • Botwina kilka buraków
  • Cytryna 2 szt.
  • Olej rzepakowy nierafinowany
  • boczek wędzony 400 g
Warzywa umyj i obierz, pokrój na podłużne kawałki i obtocz w oleju, posól i przesmaż na patelni lub grilluj, albo upiecz w 200 stopniach około 20 minut. Pod koniec smażenia albo pieczenia dorzuć igiełki rozmarynu. Boczek pokrój w plastry i podsmaż na rumiano. Wszystkie warzywa nałóż na talerz, skrop olejem i sokiem z cytryny, na wierzchu ułóż plastry boczku.

Chłodnik z zielonych z olejem rzepakowym
  • Ogórek gruntowy 8 szt.
  • Seler naciowy 4-5 łodyg
  • Awokado Hass 1 szt.
  • Limonka 2 szt.
  • Jogurt/maślanka 1 L
  • Koperek 1 pęczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Szczypior kilka listków
  • Sól, pieprz
  • Jaja 4 szt.
  • Olej rzepakowy nierafinowany
Ogórki i seler pokrój w cieniutkie paseczki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i popieprz. Awokado zmiażdż widelcem na ciapkę i skrop sokiem z limonek. Wymieszaj zielone z jogurtem. Dodaj posiekany koperek. Jeśli lubisz dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i wszystko wymieszaj. Ugotuj jaja na miękko. Chłodnik dopraw pieprzem i solą, nałóż do miski, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i polej olejem rzepakowym nierafinowanym.