MŁODE GWIAZDY KULINARNEGO ŚWIATA - Patryk Piskorz i Julka Cymbaluk

Koktajl ananasowo-szpinakowy 


Składniki: 
2 banany 
4 garście szpinaku 
1/4 ananasa 
sok z 1/4 cytryny 
woda do blendowania 

Koktajl truskawkowy z jogurtem 

Składniki: 
250 g truskawek 
1 duży jogurt naturalny (330 ml) 
miód do smaku 

Pudding z tapioką i truskawkami 

Składniki: 
1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 
400 ml mleka 
1/3 szklanki (80 ml) tapioki 
2 łyżki cukru 
400 g truskawek 
mięta do ozdoby 

Przygotowanie: Tapiokę wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem kokosowym i zwykłym, następnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dosypujemy cukier i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu, aby kuleczki nie przywarły. Gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki zmiękną i staną się przezroczyste. Przelewamy do miseczek i odstawiamy do zgęstnienia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy. Miksujemy na mus w blenderze. Tak przygotowany mus wylewamy na tapiokę i przyozdabiamy kawałkami truskawek i świeżą miętą.

Truskawki w czekoladzie 

Składniki: ·
truskawki 
gorzka czekolada 
biała czekolada

Przygotowanie: Truskawki umyć i osuszyć. Rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej i poczekać aż trochę ostygnie. Truskawki zamaczamy w wystudzonej czekoladzie i wstawiamy na 10 min do lodówki.