TOSTY GOFROWE - tost jaglany

Wszyscy kochają tosty. Są proste w przygotowaniu, a Jurek Nogal udowadnia, że mogą być także niebanalne

TOST KUKURYDZIANY
  • Kaszka kukurydziana 300 g
  • ½ litra wody
  • ¼ kostki masła
  • 1/3 koziego sera typu camembert
  • sól
Zagotuj wodę I lekko posól. Mieszając wsyp kaszkę i gotuj na małym ogniu, gdy zacznie gęstnieć dolewaj wody po trochu. Pilnuj, aby kasza była gęsta, ale dała się mieszać. Podgrzej masło, gdy zacznie skwierczeć zamieszaj, kiedy pianka przestanie skwierczeć i lekko się zabeżowi, wlej do kaszy i wymieszaj dokładnie. Pokrusz ser i wmieszaj w kaszę. Gdy masa przestygnie zrób kulki. Rozgrzej porządnie gofrownicę i połóż na każdej połówce kulką, dociśnij wieczkiem i smaż bez otwierania około 12 minut. Wyjmij tosta i połóż na nim jarmuż i posyp wężymordem z patelni, a na wierzchu połóż sadzone jajo.

PARZONY JARMUŻ Z WĘŻYMORDEM I JAJEM
  • 10 liści jarmuża
  • Oliwa
  • Cytryna
  • Wężymord - 4 korzenie
  • lub topinambur - kilka bulw
  • Masło klarowane
  • 4 jaja
Poodrywaj liście jarmużu od łodyg i wrzuć do wrzącej wody na 1 minutę. Odsącz i polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Wężymorda umyj i obierz. Pokrój na plasterki. Jeśli masz topinambur to zrób to samo. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż z odrobiną soli, aż pasterki lekko się zarumienią. Jajo usmaż na odrobinie masła.

TOST GRYCZANY
  • 300 g białej kaszy gryczanej
  • ½ litra wody
  • sól
  • ¼ kostki masła
  • 100 g sera pleśniowego
Zagotuj wodę i lekko posól, wrzuć kaszę i gotuj na maleńkim ogniu do miękkości około 15 minut. Dolej tyle wody aby kasza była bardzo gęsta. Do gotowej kaszy dodaj ser i masło, porządnie wymieszaj i przestudź. Gdy masa przestygnie zrób kulki. Rozgrzej porządnie gofrownicę i połóż na każdej połówce kulką, dociśnij wieczkiem i smaż bez otwierania około 15 minut. Gdy tost będzie gotowy delikatnie wyjmij z gofrownicy i podaj zamiast kanapki z ulubionymi dodatkami.

PASTA Z CIECIORKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
  • świeża kolendra
  • ½ chilli
  • Kilka sztuk anchois
Wszystkie składniki zmiksuj z odrobiną oliwy lub zalewy, dopraw odrobiną soli albo jeśli lubisz kilkoma anchois.

TOST JAGLANY
  • 300 g kaszy jaglanej
  • ½ litra wody
  • sól
  • ¼ kostki masła
  • 70 g sera długo dojrzewającego
Zagotuj osoloną wodę wsyp kaszę i gotuj na maleńkim ogniu aż kasza będzie miękka i bardzo gęsta. Teraz wmieszaj w nią masło i starty ser, dopraw pieprzem. Gdy masa przestygnie zrób kulki. Rozgrzej porządnie gofrownicę i połóż na każdej połówce kulką, dociśnij wieczkiem i smaż bez otwierania około 15 minut. Zdejmij delikatnie z gofrownicy i podaj z konfiturą albo z pastą z awokado i plastrem pomidora.

PASTA Z AWOKADO
  • 2 szt. awokado
  • por
  • natka pietruszki
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa
Awokado rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z pokrojonym drobno porem i posiekaną natką. Dopraw solą i oliwą.

KONFITURA Z TRUSKAWEK
  • 500 g truskawek
  • Cukier
Truskawki umyj i pokrój na kawałki, wrzuć do rondelka i smaż aż zgęstnieją. Jeśli będą za kwaśnie to lekko posłódź.