SEZON NA SZPARAGI - RODZAJE SZPARAGÓW

WIOSENNA SAŁATKA 
  • kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka zielonego groszku  
  • zielony koperek, pietruszka i dymka
  • 1 szklanka kaszy bulgur
SOS:
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy 
  • 1 łyżka octu np. jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
Zacznij od ugotowania kaszy bulgur, postępując według instrukcji na opakowaniu. Szparagi obieramy poniżej główek, następnie kroimy obieraczką na cienkie paski. Zielony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy chwilę. Następnie hartujemy zimna wodą aby przerwać proces gotowania i zatrzymać piękny zielony kolor. Zioła siekamy drobno. Do ugotowanej kaszy dodajemy warzywa i zioła. Polewamy sosem. Doprawiamy do smaku i podajemy.

SZYBKA PASTA NA ZIELONO
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie
  • zielone szparagi - 1 pęczek
  • zielony groszek - 1 szklanka
  • dymka - 1 pęczek
  • szpinak baby - 1 szklanka
  • oliwa do smażenia
  • bazylia do ozdoby
  • parmezan do posypania 
  • sól, pieprz, płatki chili
SOS:
  • 1 avocado
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia według uznania
  • sól, czarny pieprz
  • sok z cytryny do smaku
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Wszystkie składniki na sos wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolita masę. Następnie obierz szparagi i pokrój je na 1-centymetrowe kawałki, zostawiając główki w całości. Ugotuj je razem z groszkiem w osolonej wrzącej wodzie. Następnie zahartuj w lodowatej wodzie aby przerwać proces gotowania i zatrzymać piękny zielony kolor. Dymkę posiekaj drobno. Przesmaż ją na oliwie, dopraw sola i pieprzem oraz płatkami chili. Następnie dodaj szpinak, po chwili zielone warzywa i ugotowany makaron. Wszystko zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i posyp startym parmezanem.

KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • por- część biała pokrojona na talarki
  • białe szparagi pokrojone w mniejsze kawałki
  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 100 g śmietanki 30 % 
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • oliwa truflowa
  • kiełki lub mikro zioła ulubione do ozdoby
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Zacznij od przesmażenia szalotki, czosnku i pora. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć pokrojone szparagi i chwilę je przesmaż. Następnie wszystko zalej bulionem i gotuj kilka minut aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietankę, oliwę truflową do smaku i wszystko dokładnie zmiksuj. Podawaj z zielonym akcentem ( mikro zioła, kiełki itp) oraz oliwą truflową

PIKLE NA ZIMĘ
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego 
  • 3/4 łyżki soli 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 lub 3 ząbki czosnku 
  • koper włoski
  • suszone chili
  • ziarna kolendry
Doprowadź do wrzenia: wodę, ocet jabłkowy, sól i cukier. Do czystego słoika dodaj czosnek, koper, chili, kolendrę. Szparagi włóż do słoika i zalej schłodzoną mieszaniną. Pozostaw w lodówce na co najmniej 5 dni. Przechowywać w lodówce przez okres do 3 miesięcy. Jeśli chcesz aby wykorzystać je w zimowe wieczory musisz zapasteryzować słoiki w kąpieli wodnej.