LEKKIE CHŁODNIKI - chłodnik rzodkiewkowy

Chłodnik zielony z kozim mlekiem
  • Ogórek 3 szt.
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Koperek 1 pęczek
  • Kozie mleko lub kozia maślanka 500 ml
  • Albo zsiadłe mleko 500 ml
  • Orzechy laskowe kilka szt.
  • Miód 1 łyżka
  • Gruszka konferencja 1 szt.
  • Mięta świeża
Ogórki i seler naciowy umyj a potem zmiel w maszynce do mięsa albo zmiksuj ale tak, by pozostały chrupiące kawałki. Koperek posiekaj i zblenduj z kozim mlekiem, maślanką lub zsiadłym mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj z ogórkami i selerem. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni, na koniec polej miodem i dokładnie obtocz. Gruszkę pokrój na półksiężyce i przysmaż z jednej strony na suchej patelni. Do miski wlej chłodnik, włóż kilka plasterków gruszki, posyp orzechami i posiekaną miętą.

Chłodnik z rabarbarem i truskawkami
  • Rabarbar 5 szt.
  • Wino czerwone półwytrawne 150 ml
  • Miód łyżka
  • Truskawki 400 g
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • pieprz
  • Jogurt gęsty
  • Tymianek świeży 1 łyżeczka
  • Limonka lub cytryna
Rabarbar obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, podduś w garnku z odrobiną wody, gdy zgęstnieje wlej wino i duś aż połowa wina odparuje, dodaj miód i wymieszaj. Truskawki umyj porządnie, pokrój na ćwiartki i chwilkę przesmaż na odrobinie masła z posiekanym bardzo drobno czosnkiem dopraw pieprzem i zmiksuj połowę. Potem całość wymieszaj z jogurtem. Jogurt z truskawkami wlej na talerz, w środek wlej gęsty i winny rabarbar, posyp odrobiną tymianku i skórką startą z limonki. Na koniec skrop sokiem z limonki.

Chłodnik z awokado i grillowanymi szparagami na rosole z kaczki
  • Por 2 szt.
  • Korpus kaczki 1 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Awokado Hass 3 szt.
  • Gęsta śmietana 18% lub jogurt 400 ml
  • Szparagi 1 pęczek
  • Cytryna 1 szt.
  • Pierś kaczki 1 szt.
Korpus kaczki umyj i osusz, potem połam i piecz pół godziny w 200 stopniach. Zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj około godzinę z dokładnie umytym pokrojonym na trzy części porem i liściem laurowym. Pokrój białą i zieloną część. Awokado skrop cytryną i zblenduj ze śmietaną. Szparagi jeśli są grube obierz a jeśli cienkie, odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki, skrop oliwą lub olejem i smaż na bardzo rozgrzanej patelni aż się lekko przypalą. Pierś kaczki smaż od strony skóry aż się przyrumieni, potem z drugiej, a gdy będzie sprężysta odstaw na kilka chwil, posól, popieprz i wstaw do piekarnika, skórą do góry na siedem minut w 180 stopniach. Gęsty rosół ostudź, zmiksuj z porem i ząbkiem czosnku, potem dopraw. Wlej na talerz, teraz wlej gęste awokado ze śmietaną, ułóż plasterki kaczki i posyp szparagami. Całość skrop cytryną.

Chłodnik rzodkiewkowy na serwatce
  • Zsiadłe mleko 1 l
  • Rzodkiewki z jędrnymi zielonymi liśćmi 2 pęczki
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Chleb na zakwasie
  • Jaja 3 szt.
Wlej zsiadłe mleko do garnka i postaw na kuchence, na małym ogniu powoli podgrzewając. Uważaj by go nie zagotować a podgrzać jedynie do około 70 stopni. Co kilka minut zamieszaj bardzo ale to bardzo delikatnie zsiadłe mleko, wyciągając na wierzch to spod spodu a zanurzając to z wierzchu. Jak już twaróg się zetnie, delikatnie przełóż łyżką cedzakową na ścierkę położoną na sicie a sito niech będzie w misce lub garnku, bo będzie ciekła z niego serwatka. Gdy już przestanie kapać z sitka przełóż ser do miski. Pokrój w cienkie plasterki umytą rzodkiewkę a szczypiorek dla odmiany posiekaj drobno i wymieszaj z twarogiem, dopraw solą i pieprzem. Serwatkę zmiksuj dokładnie z liśćmi rzodkiewki, a potem wszystko wymieszaj razem. Możesz też włożyć twarożek do miski i zalać serwatką. Można podać z grzanką z jajkiem sadzonym.