MŁODA KAPUSTA W ROLI GŁÓWNEJ - sos cytrynowo-czosnkowy

Pieczona młoda kapusta z kozim serem prażonymi orzechami i sosem cytrynowo czosnkowym

  • Jedna młoda kapusta
  • 300 g twarogowego sera koziego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 łyżka tymianku
  • Olej rzepakowy
Orzechy laskowe wykładamy na pergamin i pieczemy 8 min w 200°. Gotowe orzechy przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na 3 min., aby się zaparzyły. Następnie potrząsając miską ocieramy je ze skórki. Kapustę dzielimy na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę dzielimy na cztery części tak, aby powstały grube plastry. Tak przygotowane kawałki kapusty obgotowujemy we wrzątku 8-10min. Gotową kapustę wykładamy na papier pergaminowy, pędzelkiem natłuszczamy powierzchnię plastrów, solimy, doprawiamy pieprzem, obsypujemy tymiankiem i pieczemy w 200 °C pod folią aluminiową do mocnego zrumienienia. Gotową kapustę wykładamy na talerz, polewamy dresingiem cytrynowym, układamy porcję sera koziego, posypujemy prażonymi orzechami laskowymi. Dekorujemy  rukolą.

Sos:
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml oleju rzepakowego
Skórkę z cytryny, sok oraz miód mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny. Olej grzejemy na patelni i cały czas mieszając dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia czosnku. Gotowy olej lekko studzimy przelewając do miski i wlewamy powolnym strumieniem do masy cytrynowej tak, aby powstała emulsja.

Surówka z młodej kapusty w stylu orientalnym
  • 1 młoda kapusta
  • 1  płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 marchew
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
Kapustę siekamy drobno, dodajemy tartą marchew, starty ząbek czosnku, sól i wygniatamy. Wygniecioną kapustę mieszamy z cukrem i octem na koniec dodajemy olej sezamowy

Pierś z kaczki z młodą kapustą
  • 3 piersi z kaczki po 300g
  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • 500g młodych ziemniaków
  • 1 laska wanilii
  • świeżo zmielony pieprz.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, cedzimy, mieszamy z otartą wanilią i pieprzem. Kapustę trzemy na tarce, lekko solimy i mieszamy. Pierś z kaczki solimy od strony skóry i układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Smażymy 2 min., nie ruszając piersią tak, aby się zrumieniła i wytopił się tłuszczu. Pierś z kaczki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min. Gotową pierś przekładamy na blachę i pieczemy w 170°ok. 10 min. Na tłuszcz z wytopionej piersi wykładamy kapustę, dodajemy anyż, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu mieszając co 2 min około 10-15min. Na koniec dodajemy miód i dusimy kolejne 2 min mieszając. Pierś z kaczki wyjmujemy i kroimy w plastry. Podajemy na kapuście z młodymi ziemniakami i wanilią.