Kuchnia izraelska - KAWIOR ŻYDOWSKI– WERSJA WEGE

CYMES Z MŁODEJ MARCHWI 


2 szklanki młodej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 
pęczek młodej marchwi (ok. 400 g) pocięty w drobne plasterki (0,3cm) 
¼ szklanki suszonych śliwek (bez pestek) 
¼ szklanki suszonych moreli 
¼ szklanki rodzynek 
¼ szklanki oleju 
2 duże łyżki miodu 
tarta skórka z ½ pomarańczy 
sok z 3 pomarańczy 
½ łyżeczka mielonego cynamonu 
½ łyżeczka mielonego imbiru 
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta mielonych goździków 
½ płaskiej łyżeczki soli 
woda do podlania 

 W dużym garnku podsmaż cebulę na oleju aż zmięknie, dodaj sól. Dodaj pozostałe składniki i duś na małym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu aż wszystko będzie bardzo miękkie, a smaki składników dobrze się ze sobą wymieszają, czyli ok 30-40 minut. Podlewaj wodą, aby cymes się nie przypalał i miał gęsty sos. 


 KAWIOR ŻYDOWSKI– WERSJA WEGE

SKŁADNIKI 
1 cebula 
1 szklanka zielonego groszku mrożonego 
1 szklanka zielonej fasolki pokrojonej w 1,5 cm kawałki 
garść orzechów włoskich 
½ kostki tofu wędzonego 
1 łyżeczka pasty Marmite 
olej ryżowy lub rzepakowy (bezsmakowy) 
sól i pieprz do smaku 

 PRZYGOTOWANIE · Na patelni podsmaż cebulę na oleju ryżowym aż zmięknie. · Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj pokrojone w drobna kostkę tofu wędzone. Podsmaż na dużym ogniu. Następnie dodaj surową fasolkę szparagową i groszek. · Orzechy upraż na patelni lub w piekarniku i dodaj do reszty. · Wszystkie składniki posiekaj niezbyt drobno nożem i dobrze ze sobą wymieszaj. · Dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oleju z orzechów. DODATKOWO: 2 chałki

SZAKSZUKA SKŁADNIKI 


¼ szklanki oliwy do smażenia 
1 łyżeczka mielonego kuminu 
½ łyżeczki mielonej kurkumy 
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
2 łyżki czerwonej papryki w proszku 
1 szklanka cebuli cukrowej pokrojonej w grubą kostkę lub w piórka 
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w grubą kostkę
 2 szklanki pomidorów pokrojonych w grubą kostkę 
2 łyżeczki czosnku posiekanego lub pokrojonego w plasterki 
½ - 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli świeżej drobno posiekanej 
1 łyżeczka soli
 garść zielonej kolendry 

 PRZYGOTOWANIE · Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj wszystkie przyprawy i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat. · Dodaj cebulę, paprykę, pomidory, chilli, czosnek, sól. Podduś 5 minut pod przykryciem, następnie odkryj i zredukuj nieco płyn ciągle mieszając. W sosie ułóż plastry tofu, przykryj i duś 7 minut na małym ogniu lekko mieszając od czasu do czasu, żeby nie uszkodzić tofu. Na koniec posyp kolendrą i nałóż na miseczki. Podawaj z ulubionym pieczywem.


KAWA PO ARABSKU 

 SKŁADNIKI 
3 szklanki wody 
4 łyżki kawy 
¼ łyżeczki kardamonu mielonego lub utłuczonych w moździerzu ziaren 
¼ łyżeczki cynamonu 
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
¼ łyżeczki czarnego pieprzu tłuczonego 
4 goździki 
cukier do smaku (opcjonalnie) 


Do garnka wlej zimną wodę, wsyp kawę i przyprawy, opcjonalnie dodaj cukier. Zagotuj kawę na mocnym ogniu. Kiedy będzie się podnosiła, zestaw z ognia na 5 sekund, zagotuj ponownie i ponownie odstaw, kiedy będzie się podnosiła. Powtórz jeszcze raz. · Odstaw na minutę, żeby fusy i przyprawy opadły. Rozlej do małych szklaneczek. Nie wiem dlaczego, ale najlepiej smakuje w kolorowych marokańskich.