GRILLOWA KUCHNIA - sałatka grillowa

Grillowane burgery zapiekane z serem
Burgery:
  • 600 g mielonej wołowiny 
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki wędzonej papryki 
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • 1 łyżka musztardy 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
Dodatkowo:
Wersja pikantna, na każdą porcję:
  • 3-4 plastry świeżego pomidora 
  • 3-4 marynowane papryczki jalapenio 
  • garstka rukoli 
  • 2 kromki chleba tostowego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 2 plastry sera gruyere lub innego szwajcarskiego, topliwego 
  • 1 burger 
Wersja łagodna, na każdą porcję:
  • 4-5 plastrów ogórka kiszonego
  • 2-3 plastry pomidora 
  • 2 łyżki kremowego sera feta
  • 2-3 łyżki sałaty lodowej
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 
Bułkę namocz we wrzątku. Odstaw. Wołowinę wymieszaj z posiekaną cebulą, jajkiem, musztardą oraz przyprawami (dopraw solidnie solą i pieprzem). Następnie dodaj lekko odciśniętą bułkę i wyrabiaj chwilę mięso, aby było miękkie i lepkie. Formuj burgery, obtaczaj je w oliwie i układaj na grillu. Grilluj po 5 minut z każdej strony. Gotowe wkładaj między kromki chleba tostowego wypełnione dodatkami i grilluj do stopienia się sera. Podawaj z warzywami i sałatą. 

Sałatka grillowa:
Sałatka:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 zielony ogórek
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 50 g wiórków parmezanu 
  • 1 pęczek natki pietruszki
Sos grillowy Ani, duża porcja:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki musztardy stołowej 
  • 3 łyżki musztardy francuskiej, ziarnistej
  • 3 łyżki miodu lub cukru 
  • 2 łyżeczki przyprawy curry 
  • sól, pieprz
Pietruszkę posiekaj i odłóż. Warzywa umyj i pokrój w kawałki, wedle swojego upodobania, i ładnie ułóż na talerzu. Składniki sosu wymieszaj, częścią sosu skrop sałatkę, resztę odłóż i podawaj do dań z grilla. Gotową sałatkę posyp sałatkę serem i natką. 

„Jednorusztowy” grillowany kurczak z ziemniakami
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 500 g ziemniaków
  • 4 gałązki rozmarynu 
  • 2 łyżki wędzonej papryki 
  • sok z 1 cytryny 
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki masła 
  • pęczek koperku 
  • 2 tacki aluminiowe do grillowania
Pierś oczyść i dopraw - dokładnie natrzyj ją przyprawami (rozmarynem, solą i pieprzem) oraz oliwą i sokiem z cytryny. Ziemniaki umyj i potnij na ćwiartki lub ósemki. Pierś ułóż na środku dużej aluminiowej tacki, obok rozsyp ziemniaki, skrop je oliwą, a na końcu posyp papryką i wiórkami masła. Na wierzchu ułóż kilka gałązek koperku. Przykryj drugą tacką i grilluj 35-45 minut, wszystko zależy od wielkości płomienia. Gotowe odkryj i podawaj z warzywami i koprem. 

Limonkowe orzeźwienie
  • 1 l wody gazowanej
  • sok z 3 cytryn
  • sok z 3 limonek
  • 3-4 łyżki miodu 
  • pół pęczka mięty
Miód rozpuść w 1/2 szklanki cieplej wody. Sok z cytryn i liście mięty rozgnieć, a następnie zalej wodą z miodem. Lemoniadę podawaj schłodzoną lub z lodem.