WEGAŃSKI PIKNIK PEŁEN SMAKÓW - GOTOWY KOSZYK

VEG KHATI ROLL
  • Placuszki z mąki pszennej:
  • 150g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
  • 0,5 szklanki wody
  • sól wg uznania
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy do uzyskania plastycznej masy i odkładamy na 10 min. Formujemy placki i obsmażamy na patelni.

Farsz:
  • 100g serka paneer pokrojonego w paski i obsmażonego na patelni
  • 1 pomidor drobno krojony
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • sałata do uzupełnienia
  • sos z kolendry
  • zielone chilli poszatkowane
Układamy warzywa na wcześniej przygotowane placki i zawijamy

SAŁATKA Z CIECIORKĄ
  • 4-5 ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 duże pomidory pokrojone w dużą kostkę
  • 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 świeże zielone chilli poszatkowane
  • 100g ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka chat masala
  • sól wg uznania
  • 0,5 limonki
Obsmażamy ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, skrapiamy limonką. Odstawiamy do lodówki na 1h

SZASZŁYKI Z SERKA PANEER
  • 2 szt. zielonej papryki pokrojonej w duże kawałki
  • 1 cukinia pokrojona w grube plasterki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w grube cząstki
  • 150g serka paneer
  • 100g pieczarek
Marynata
  • 100g nerkowców namoczonych wcześniej w wodzie
  • 1 suszone czerwone chilli
  • 0,5 łyżeczki suszonej kozieradki
  • sól wg uznania
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
Marynata: Wszystkie składniki blendujemy ze sobą
Szaszłyki: Warzywa marynujemy, nabijamy kolejno na patyczek i grillujemy

NAPÓJ MIGDAŁOWY
  • 1l tłustego mleka
  • 50g migdałów namoczonych przez 5h i obranych
  • szczypta szafranu
  • 1,5 łyżki miodu
Mleko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy miód tak aby się rozpuścił. Migdały tłuczemy  dodajemy do ostudzonego już mleka + szafran. Pijemy schłodzone prosto z lodówki

ZIOŁOWE LASSI
  • 150g jogurtu
  • 4-5 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 świeżego chilli
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta suszonej kozieradki
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy kozieradkę. Pić schłodzone