CAMEMBERT INACZEJ - zapiekany ser

W naszej kuchni Robert Kudelski z Jurkiem Sobieniakiem i... ser camembert w roli głównej

Sznytki z serem camembert
  • 2 małe sery camembert 
  • 1 placek drożdżowy
  • 100g masła
  • 1 puszka moreli w zalewie
  • 1 strączek chili
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • 2 doniczki melisy
Morele kroimy i dusimy z miodem oraz z chili do odparowania, placek drożdżowy kroimy w 1,5 cm plastry, smarujemy masłem i zapiekamy na rumiany kolor w 200st. C.  Ser kroimy w plastry i układamy na grzankach, smarujemy konfiturą morelową i dekorujemy melisą.

Zapiekany ser camembert z sosem miodowym
  • 2 sery camembert
  • 50g miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 jabłka winne 
  • 1/2 bagietki
  • masło
Ser ścinamy z góry aby odkryć miąższ, wkładamy do naczynia żaroodpornego, miód mieszamy z octem, jabłka obieramy i kroimy w cząstki wielkości kciuka, następnie układamy dookoła sera, polewamy sosem miodowym i zapiekamy w 190st. C przez 15 min. Podajemy z bagietką i masłem oraz świeżym pieprzem.

Omlet camembert
  • 1 serek camembert
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie borówek
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 doniczki kolendry 
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Borówki myjemy i kroimy na pół, mieszamy z ogórkami, miodem oraz z kolendrą.  Serek kroimy w cząstki i miksujemy z jajkami, wylewamy na rozgrzaną patelnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  (160st. C) i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sałatką i łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu.