MNISZEK LEKARSKI ODTRUWA I REGENERUJE ORGANIZM

Mniszek lekarski, a więc pospolity mlecz, który właśnie wszędzie kwitnie. Można go wykorzystywać zarówno w leczeniu, jak i kuchni. Mniszek lekarski zasłynął w medycynie jako sprawdzony lek na wątrobę: wpływa żółciotwórczo, stabilizuje pracę komórek wątrobowych i odtruwa je z toksyn.Mniszek lekarski stanowi poza tym skarbnicę witamin C, z grupy B, beta-karotenu (najwięcej jest go młodych liściach), kwasu foliowego. Ma cały zestaw potrzebnych organizmowi biopierwiastków, np. potas, żelazo, magnez, cynk, miedź itd. Leczy cała roślina mniszka: ziele, czyli część nadziemna, liście, korzenie, koszyczki kwiatowe oraz wyskubywane z nich same płatki (kwiatki języczkowate).Świeżo wyciśnięty sok z całych roślin stanowi prawdziwe dobrodziejstwo dla osób wyniszczonych długimi chorobami (np. infekcyjnymi), leczonych silnymi antybiotykami, a także cierpiących z powodu anemii (zawarty w mniszku kwas foliowy i żelazo mają działanie krwiotwórcze).