SŁODKOŚCI NA KOMUNIĘ - ciasto orzechowo - kremowe z czekoladą

Omlet z daktylami 


 3 jaja 
 4 daktyle
 Oliwa 
 Sól 

 Rozbijamy jajka, mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki daktylami. Smażymy. 

 Sałatka z daktylami
 
1 szkl. zielonej soczewicy
 1 pomarańcza 
 1 kostka sera halloumi
 10 daktyli 
 Garść orzechów nerkowca 
 Ocet daktylowy/balsamiczny 
 Chleb pita 
 2 łyżki oliwy 
 Sól, pieprz 

 Gotujemy soczewicę al dente. Kroimy w grubą kostkę halloumi, pomarańcze w plastry, prażymy orzechy, smażymy pokrojoną w rąby pitę na rumiano. Mieszamy składniki na dressing i układamy na wierzch chipsy z pity. 


 Katayef 

 ½ szkl cieplej wody 
 ½ łyżeczki suchych drożdży 
1 łyżka cukru 
1 szkl mąki 
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
1¼ szkl mleka 

Nadzienie: Opakowanie serka mascarpone 5 listków mięty Woda różana wanilia 5 daktyli Skórka z limonki lub cytryny Garść pistacji Mieszamy składniki na placki i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15min. Smażymy na maśle klarowanym na średnim ogniu tylko z jednej strony, do momentu ścięcia ciasta. Mieszamy składniki nadzienia i na ciepło wkładamy w naleśnika zaklejać go nieusmażoną stroną do wewnątrz. Posypujemy pokrojonymi pistacjami.