POZNAJMY DOBRĄ ŻYWNOŚĆ - kruche mini tarty

KRUCHE MINI TARTY Z NADZIENIEM Z WĘDZONEGO TWAROGU I PIECZAREK  
Na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 120 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 ugotowane żółtko
  • szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać pokrojone drobno zimne masło i przesiekać nożem z jajkiem i żółtkiem ugotowanym na twardo. Doprawić solą i zagnieść w kulę. Schłodzić. 
  • 250g twarogu wędzonego 
  • 100g orzechów włoskich 
  • 2 łyżki syropu lawendowego 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu
  • masło klarowane do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki portobello drobno pokroić dodać do cebuli i poddusić. Kiedy będą miękkie, odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozkruszyć w misce widelcem, dodać pieczarki z cebulą, drobno posiekaną natkę i starty na tarce czosnek. Całość doprawić odrobiną cynamonu, solą i sporą ilością pieprzu. Ciasto rozwałkować, ułożyć w małych foremkach do tarty, nałożyć nadzienie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 

KANAPKI Z UDEM KURCZĘCYM DUSZONYM W GRUSZKOWYM SOKU
  • bochenek chleba 
  • 6 udek kurczaka 
  • 0,5l soku gruszkowego tłoczonego 
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 4 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 łyżeczek musztardy miodowej
  • pół kostki masła w temperaturze pokojowej, olej do smażenia
  • Pikle ogórkowe 
  • sałata rzymska
Udka posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Wrzucić do szybkowaru, zalać sokiem gruszkowym, dodać  2 łyżeczki musztardy, słodką paprykę, przekrojone na połówki szalotki, rozmaryn i tymianek. Gotować przez 40 minut od momentu rozpoczęcia wydostawania się pary z szybkowaru. Masło rozetrzeć z 3 łyżeczkami musztardy i ząbkiem czosnku. Kurczaka ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać. Chleb pokroić na kromki, każdą kromkę posmarować musztardowym masłem. Zrobić kanapki - na kromkach chlebach ułożyć liście sałaty, posiekane mięso i pikle, przykryć kromką z góry, przekroić na pół. Zawinąć w papier pakowy i przewiązać sznurkiem.

TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI I OLEJEM LNIANYM 
  • 6 dużych jajek 
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • puszka fasoli 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól, pieprz
  • garść rukoli 
Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do ostygnięcia. W misce rozmącić widelcem jajka z solą, dodać podsmażone ziemniaki z cebulą. Ponownie rozgrzać olej na patelni i wlać masę jajeczno-ziemniaczaną. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez do zrumienienia. Fasolę wrzucić do pojemnika do miksowania, dodać czosnek, kumin, pół jabłka pokrojonego w kostkę, sól, pieprz. Zmiksować. Tortille przewrócić na drugą stronę (przyłożyć do patelni talerz i energicznie odwrócić i delikatnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię) i smażyć kolejne 5 minut.