Musztarda francuska w roli głównej - klasyczny winegret

Klasyczny winegret

  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • pół szklanki oliwy z oliwek drugiego tłoczenia 
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina, 
  • odrobina soli i pieprzu czarnego 
Aby zrobić winegret wlej do słoika pół szklanki oliwy z oliwek drugiego tłoczenia (Sansa), dodaj sól i pieprz do smaku oraz ocet. Dodaj musztardę i cukier i całość potrząśnij mocno aż się połączą wszystkie składniki.
 
Sałatka z warzyw sezonowych z sałatą rzymską, rzodkiewkami z patelni i winegretem
Składniki na 4 porcje: 
  • 2 sałaty rzymskie, 
  • 2 zestawy młodej włoszczyzny, 
  • 1 por, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 pęczki rzodkiewek, 
  • odrobina masła, 
  • olej do smażenia, 
  • sól i pieprz w młynkach, 
  • odrobina musztardy francuskiej, 
  • winegret z kącika wiedzy
Sałaty pokrój na ćwiartki, włoszczyznę umyj i upiecz z odrobiną oleju, soli i pieprzu. Rzodkiewki umyj, wysusz i podsmaż na patelni na maśle z solą i pieprzem. Całość połącz w misce, skrop winegretem i podawaj posypane świeżym porem. Możesz dodać odrobinę musztardy na wierzch.
 
Stek z patelni z sosem musztardowym, ziemniakami z pieca i świeżymi warzywami
Składniki na 2 porcje: 
  • 1 duży wołowy stek antrykot (350g), 
  • 2 szalotki, 
  • 100 ml białego wytrawnego wina, 
  • 100 g masła, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej, 
  • 4 duże ziemniaki, 
  • 2 pomidory, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • sól i pieprz w młynkach, 
  • olej do smażenia
Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Tuż przed obróbką, naoliw go i posól. Pokrój świeże pomidory, połącz z cebulą, polej lekko olejem, dodaj sól i pieprz. Odstaw do lodówki. Ziemniaki ugotuj całe tak aby były jeszcze lekko twarde. Wyciągnij z wody, osusz, polej olejem, posól i popieprz. Wstaw na blasze do pieca rozgrzanego na 200 stopni i piecz aż będą chrupiące. Aby zrobić sos – podduś na oleju pocięte drobno szalotki, wlej wino i energicznie je odparuj na dużym ogniu. Dodaj śmietanę i gdy o połowę zredukuje objętość dodaj musztardę. Pod koniec zaciągnij sos połową masła. W międzyczasie musisz mieć gotowego steka – smaż go na dużym ogniu na patelni. Pod koniec obracania, dodaj masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Daj odpocząć mięsu. Serwuj je pocięte w plastry z pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i sosem musztardowym.