MENU NA PŁASKI BRZUCH - mus czekoladowy

Pełnoziarnista owsianka z orzechami
Składniki na 2 porcje:
  • 60 g płatków owsianych pełnoziarnistych, górskich
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 6 połówek orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • miód lub syrop klonowy
  • 4-6 truskawek
  • 1 banan
Płatki zalej mlekiem. Dodaj cynamon i sól. Gotuj na średnim ogniu 6-8 minut, aż płatki wchłoną płyn. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej wody. Gorące płatki polej miodem i udekoruj orzechami oraz owocami.

Pieczony kurczak z zieloną mizerią
Składniki dla 4 osób:
  • 8 pałek z kurczaka zagrodowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Mizeria:
  • 2 zielone ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 200 g kaszy gryczanej
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka natrzyj przyprawami, sokiem i oliwą. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 200 stopniach, najpierw 25 minut pod przykryciem, później 20 minut bez przykrycia, do zrumienienia skórki. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na gładką emulsję. Ogórki osącz i wymieszaj z sosem, na końcu dodaj do surówki szczypiorek. Podawaj kurczaka z mizerią i kaszą.

Mus czekoladowy z avocado
Składniki na 2 porcje:
  • 1 dojrzałe, miękkie avocado
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • truskawki i świeża mięta do dekoracji
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki mus. Jeśli rodzynki są twarde zamocz je wcześniej na 10 minut we wrzątku. Udekoruj mus owocami i miętą. Schłódź przed podaniem.

Lekka sałatka z makrelą
Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 wędzonej makreli
  • 3-4 pomidory
  • 70 g sera feta
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 garście rukoli
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie sos worcester
Rukolę ułóż na talerzach. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Posyp je serem, oliwkami i bazylią. Na końcu ułóż na sałatce kawałki makreli bez ości. Skrop delikatnie oliwą, lekko posól i popieprz.