NOWALIJKOWA KUCHNIA KUBY STEUERMARKA - dorsz

Sałatka z nowalijek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 sałata masłowa
  • 2 cykorie
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek mięty
  • 4 świeże, czerwone papryczki chilli
  • 500 ml maślanki
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • oliwa z oliwek (100 ml)
Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki, liście cykorii oddziel i przetnij na pół w długie łódeczki. Sałatę porwij w duże kawałki. Poszatkuj szczypiorek i koperek. Wymieszaj je. Poszatkuj miętę i chilli bez pestek i połącz je z maślanką i startym parmezanem. Dopraw solą i odstaw maślankę do lodówki. Rzodkiewki wymieszaj z cykorią, sałatą masłową, koperkiem i szczypiorkiem. Do maślanki dodaj oliwę i lekko zblenduj. Polej sałaty maślanką i serwuj.
 
Dorsz z patelni z cypryjskimi ziemniakami i sałatką z pomidorów
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza
  • 500 g młodych cypryjskich ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 duże czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki umyj i ugotuj we wrzącej wodzie. Gotuj krótko tak, aby ziemniaki się nie rozpadły. Osusz je, zakryj i odstaw w ciepłe miejsce. Koperek pokrój drobno. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w ósemki. Cebule pokrój bardzo drobno w piórka. Połącz pomidory z cebulą i posól. Wstaw do lodówki. Dorsza naoliw, lekko oprósz solą i smaż na nieprzywierającej suchej patelni. Serwuj ciepłe, lekko zgniecione ziemniaki, obok sałatkę z pomidora i cebuli a na wierzchu dorsza. Całość posyp koperkiem.
 
Duszone jabłka i gruszki z kruszonką i sosem waniliowym
  • 2 dojrzałe gruszki konferencje
  • 2 dojrzałe szare renety
  • odrobina cukru
  • 1 cytryna – sok i skórka
Kruszonka:
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Sos waniliowy:
  • 6 żółtek
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietanki 30%
Gruszki i jabłka obierz, pokrój w równą kostkę i zasyp cukrem. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 – 12 minut. Rozgrzej 50 g cukru na kruszonkę i gdy zacznie się karmelizować wsyp do niego na patelnię płatki owsiane. Podpraż je i całość zdejmij z ognia. Dodaj masło i całość połącz na patelni. Wyłóż na pergamin. Ostudź. Aby zrobić sos utrzyj żółtka z cukrem i zalej je ciepłą śmietaną, w której wcześniej gotowała się rozcięta laska wanilii. Całość połącz energicznie w gładki sos. Wyłóż owoce, polej sosem i posyp kruszonką.