CHRZAN - NATURALNY ANTYBIOTYK I PYSZNY DODATEK

W tradycji chrześcijańskiej stanowi obowiązkowy elementem święconki. W koszyczku można umieścić kawałek korzenia lub chrzan wielkanocny czyli mieszankę startego chrzanu, śmietany i jaja. Ma on zapewnić siły witalne przez cały rok. Staropolski zwyczaj nakazuje poświęcony chrzan zjeść na czczo, chuchnąć trzy razy do komina, a potem można się objadać niemal bezkarnie: tłusto i obficie. Z chuchaniem czy bez, chrzan na Wielkanoc być musi!

Mikstura z tartego chrzanu z dodatkiem miodu i soku z cytryny 
  • 125 gram chrzanu w korzeniu
  • 3 cytryny 
  • 3 łyżki miodu naturalnego
Chrzan wkładamy do blendera lub ścieramy na tarce, dodajemy pokrojone cytryny ze skórką – usuwamy pestki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy miód i mieszamy raz jeszcze. Przekładamy do szklanego słoika, trzymamy w lodówce. Jemy łyżeczkę 3 razy dziennie przez 3 tygodnie przed każdym posiłkiem.