MAZURKI I BABY WIELKANOCNE - mazurek różany

Anna Pastuszka-Zańczak w kuchni gościła Małgorzatę Chorążak - uczestniczkę programu Bake Off - Ale ciacho!

BABKA PIASKOWA
  • 15 dkg mąki pszennej (tortowej)
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 20 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 4 jaja
  • sok z ½ cytryny
  • proszek do pieczenia
  • 3-4 łyżki śmietany
  • masło i bułka do wysypania formy
Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały puch. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodajemy do ucieranej masy, dodajemy sok z cytryny, opcjonalnie dodatkowo olejek cytrynowy oraz 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Pianę z białek ubijamy z dodatkiem pozostawionego cukru. Dodajemy do utartej masy lekko mieszając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 165 st. C. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Tradycyjny mazurek różany
  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 g dżemu z płatków róży
  • jadalne kwiaty 
  • słodkie czekoladowe jajeczka 
  • 200 g polewy czekoladowej deserowej 
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, waniliowym i solą. Dodaj małe kosteczki zimnego masła i wyrób z masy kruszonkę. Na końcu dodaj żółtka i zrób masę. Ciasto schowaj do lodówki na godzinę. Gotowe rozwałkuj na dwa koła o średnicy 25 cm lub dwa kwadraty o boku 20 cm i grubości ok 1,5-2 cm. Posmaruj spód ciasta dżemem, przyłóż drugim plackiem i piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Gotowy mazurek wystudź i polej rozpuszczoną czekoladą, zanim stężeje udekoruj go kwiatami i jajeczkami. 

Świąteczny mazurek migdałowy bez pieczenia 
  • 250-200 g andrutów, wafli bez nadzienia 
  • małe beziki
  • migdały i figi do dekoracji 
  • powidła wiśniowe 
  • świeża mięta
  • kandyzowane wiśnie
  • 250 g mielonych migdałów  
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka esencji z prawdziwych migdałów 
Polewa:
  • 200 g białej czekolady 
  • 30 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka oleju 
Masa migdałowa: miękkie masło ubij na puszystą masę z cukrami. Dodaj migdały i esencję. Wymieszaj krem. Andruty przekładaj cienkimi warstwami kremu i powideł, na zmianę. Gdy stworzysz 9-10 warstw, przyciśnij mazurek deską i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie polej mazurek czekoladą stopioną nad kąpielą wodną ze śmietaną i olejem. Mazurek udekoruj wedle uznania bakaliami, bezikami i wiśniami. 

Mazurek czekoladowy ucierany
  • 200 g masła
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru 
  • 50 g kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 jajek 
  • 400-500 g masy krówkowej - kajmaku 
  • bakalie do dekoracji 
  • pisaki jadalne 
  • cukrowe dekoracje 
  • sztuczne gałązki bukszpanu 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ubij z cukrami na puszystą masę, gdy podwoi swoją objętość, dodawaj do masy kolejno po 1 jajku. Na końcu przesiej do ciasta mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszaj ciasto i piecz w 180 stopniach przez 40 minut np. w okrągłej formie (średnica 23-25 cm) lub w kwadratowej formie 22x 22 cm. Gotowe wystudź i przetnij na 3 części. Ciasto posmaruj kajmakiem, również na wierzchu i udekoruj wedle uznania.