ZNANE POTRAWY NA NOWO - wędzone ryby z jajkiem na liściach sałat

„Zakupy pod kontrolą” – Kuba Korczak z Darkiem Kuźniakiem wezmą pod lupę nawyki kulinarne i zakupowe Polaków. Pierwszy odcinek już w niedzielę o 19.30, a dziś Kuba i Darek w naszej kuchni

Flaki z boczniaka  (4 porcje)
  • marchew, 2 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • czerwona papryka, 1 szt
  • żółta papryka, 1 szt
  • boczniak, 200 g
  • cebula, 1 szt
  • liść laurowy, 4 szt
  • ziele angielskie, 6 szt
  • majeranek suszony, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • imbir świeży, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki
  • olej rzepakowy, 50 ml
  • sól,
  • pieprz,
W cienkie paski pokrój  marchew,  pietruszkę,  papryki,  cebulę oraz boczniaka. Do garczka wlej olej i przesmaż warzywa (bez grzybów) do miękkości (ok. 6 min.). W międzyczasie pokrój lub zetrzyj drobno imbir. Do rondla z włoszczyzną wlej ok 1,5l wody i dodaj: boczniaki, imbir oraz suche przyprawy. Zupę pozostaw na gazie ok. 40 min.

Wędzone ryby z jajkiem na liściach sałat (4 porcje)
  • ryby wędzone, 400 g
  • jajko, 4 szt
  • rucola, 120 g
  • roszponka, 120 g
  • cytryna, 1 szt
  • miód gryczany, 2 łyżki
  • oliwa, 50 ml
  • cebula czerwona, 1 szt
  • chrzan świeży, ½ szt
  • orzech włoski, 100 g
  • groszek mrożony, 100 g
  • sól,
  • pieprz,
Wędzone ryby obierz ze skóry i pozbądź się ości. Jajka ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj winegrette: dokładnie wymieszaj pół cytryny, 2 łyżki miodu gryczanego i oliwę. Na talerzu umieść umyte liście sałat, pokrojoną w pióra cebulę, posyp groszkiem i pokruszonymi orzechami. Na wierzchu połóż kawałki ryb, jajko - polej sosem winegrette. Całość udekoruj tartym chrzanem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tatar z pstrąga (na 4 porcje)
  • pstrąg, 2 szt
  • awokado, 1 szt
  • pomidor, 2 szt
  • szalotka, 4 szt
  • cytryna, 2 szt
  • limonka, 2 szt
  • chili, 1 szt
  • sól gruboziarnista, 100g
  • cukier, 100 g
  • koperek, ½ pęczka
  • kwaśna i gęsta śmietana, 4 łyżki
  • * 50 ml alkoholu (wódka)
  • pieprz,
  • oliwa, 50 ml
Ryby oczyść i wyfiletuj. W misce wymieszaj: cukier z solą, tartą skórkę limonki i cytryny oraz alkohol. Do osobnego naczynia wsyp połowę zawartości miski, ułóż rybę i zasyp pozostałością. Tak przygotowaną rybę zawiń folią i umieść w lodówce na m.in. 2 h. Awokado obierz i przetrzyj przez sito, dopraw solą, cytryną, 2 łyżkami śmietany i chili. Po upływie czasu rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę, dodaj do niej siekaną szalotkę, koperek, oraz oliwę - wymieszaj. Połącz składniki (ryba, szalotka, koperek, oliwa), uformuj prostokąty, udekoruj krojonym w kostkę pomidorem, musem z awokado i śmietaną. Dopraw pieprzem.