Polędwiczki wieprzowe w majeranku i ziołach z puree ziemniaczanym i jabłkiem pieczonym
Składniki na 4 osoby:
- 2 małe polędwice wieprzowe,
- 500 g ziemniaków,
- 100 g masła,
- 200 ml mleka,
- pieprz w młynku Kamis,
- 2 duże jabłka (antonówki lub szare renety,
- drobny cukier
Polędwiczki obierz ze ścięgien, lekko nasmaruj oliwą, posól i popieprz. Obtocz w suchej marynacie z roztartych ziół i smaż na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumienią, a potem po obniżeniu temperatury dociągnij mięso, aby nie było surowe. Gdy zgasisz patelnię, polej je naszą majerankową oliwą i poczekaj aż lekko przestygną. Ziemniaki ugotuj, przetrzyj przez praskę i połącz z gorącym mlekiem i dodaj do niego masło. Całość utrzyj na gładką masę. Jabłka podziel na ćwiartki, posyp cukrem i skarmelizuj na gorącej patelni. Wyłóż puree ziemniaczane, pokrój plastry polędwiczek, polej je jeszcze raz majerankową oliwą i dodaj pieczone jabłka.
Śledzie w oleju majerankowym na ciemnym pieczywie z koprem włoskim
Składniki na 4 osoby:
- 8 płatów śledziowych w oleju,
- 4 kromki ciemnego pieczywa – pumpernikla,
- odrobina masła,
- 1 mały koper włoski – fenkuł,
- oliwa majerankowa
Śledzie odsącz z oleju, pumpernikla posmaruj masłem i ułóż na nim śledzie. Fenkuła pokrój bardzo drobno i połóż na wierzchu. Polej majerankową oliwą i udekoruj szczytami koperkowymi z fenkuła.
Oliwa majerankowa
- majeranek,
- oregano,
- bazylia,
- rozmaryn,
- tymianek,
- sól w młynku,
- oliwa z oliwek
Połącz suche przyprawy w moździerzu z użyciem gruboziarnistej soli i dodaj do tego oliwę.