WIOSENNA KUCHNIA JOLI KLESER

Zielony sok 
  • 2 jabłka pokrojone na ćwiartki
  • Garść jarmużu
  • 2cm imbiru
  • Pęczek mięty
Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki i otrzymujemy pełen witamin zielony sok.

Smoothie
  • 1 ananas obrany i pokrojony na kawałki
  • Duża garść szpinaku
  • 1 awokado
  • 1 doniczka melisy
  • 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż osiągniesz aksamitny koktajl.

Zielona kanapka z pastą z migdałów
  • Chleb
  • Awokado pokrojone w plastry
  • Ogórek zielony pokrojony w plastry
  • Ulubiona sałata
  • Ulubione kiełki
  • Ulubiony biały serek do smarowania
  • Pasta z migdałów
Pasta z migdałów:
  • 1/2 kubka migdałów
  • 5-10 drobno posiekanych rzodkiewek
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
Namoczone wcześniej migdały zmiksuj do konsystencji przypominającej ser. Następnie dopraw solą, czarnym pieprzem i dodaj resztę składników. Wymieszaj. Pasta gotowa. 

Roladki  z zielonego ogórka z sosem "zielonej bogini"
  • 1 długi ogórek pokrojony w cienkie plastry 
  • pasta z migdałów lub ulubiony serek śmietankowy 
  • kolorowa papryka pokrojona w słupki 
  • garść rukoli 
  • ulubione kiełki
Sos zielonej bogini:
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, czarny pieprz
  • 100-200 ml jogurtu naturalnego
Plastry ogórka smarujemy pastą. Następnie nakładamy na nią kilka kolorowych papryk, rukolę oraz kiełki. Wszystko razem zwijamy i stawiamy pionowo. Tak przygotowane roladki maczamy w sosie zielonej bogini.

Sałtka tabbouleh z zielonej pietruszki
  • Pęczek pietruszki
  • 1 szalotka
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, kumin
Zacznij od przygotowania dressingu. Wymieszaj ocet z przyprawami i oliwą. Dodaj do niego wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw min 20 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Spaghetti z cukini z krewetkami
  • 10 obranych krewetek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • Sól, czarny pieprz
  • Szczypta chili
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • Kolendra lub pietruszka 
Marynata do krewetek:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i wrzuć do niej krewetki. Marynuj 20 minut,  następnie usmaż je na rozgrzanej patelni, dorzuć cebulę, czosnek i chili. W ostatniej chwili dorzuć świeże paski cukinii i wszystko dobrze razem wymieszaj. Posyp posiekanymi ziołami i sezamem. 

Zupa z zielonego groszku z grillowaną fetą
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 cm pora
  • Łodyżki mięty
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 500ml bulionu
  • Sól, czarny pieprz
  • Sok z 1,5 cytryny
  • Feta
  • Czarnuszka, chilli
  • Świeża mięta
Przygotuj typowe soffrito, czyli podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, por i łodyżki mięty. Dopraw szczyptą soli i czarnego pieprzu. Gdy warzywa zmiękną dodaj mrożony groszek oraz ok 500 ml bulionu. Wszystko razem zagotuj, a następnie dokładnie zmiksuj. Fetę obsmaż z dwóch stron na gorącej patelni. Następnie dodaj ją do miski. Zupę posyp czarnuszką z chilli oraz posiekaną drobno miętą.