ZDROWA I POŻYWNA KUCHNIA EWY SZABATIN - zdrowa miska warzyw

Ewa Szabatin udowadnia, że zdrowa kuchnia nie jest nudna i niesmaczna. Przygotowała swoje ulubione potrawy specjalnie dla PnŚ

Miseczka piękna 
Sos
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki kminku mielonego
  •  sok z 1 limonki 
  • 1 łyżeczka syropu z agavy
  • sól morska, pieprz, 
  • 1/8 szklanki oliwy z oliwek, woda 
Miska:
  • 1 duży batat pokrojony w kwadraciki
  • 1 szklanka czarnej fasoli z puszki
  • 1/8 szklanki poszatkowanej czerwonej cebuli
  • garść świeżej kolendry
  • 1 duża słodka czerwona papryka
  • Ugotowany brązowy ryż
  • 1 dojrzałe ciemne awokado
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie - czas gotowania według opakowania. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i blendujemy. Gotujemy obrane i pokrojone bataty w lekko osolonej wodzie przez ok 10 min. Osuszamy i odstawiamy. W osobnym garnku/głębszej patelni mieszamy fasolę z 1/2 sosu, dodajemy cebulę i prawie całą kolendrę. Dodajemy soli, pieprzu i lekko podgrzewamy. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy w międzyczasie piekarnik do 200 C i na papier do pieczenia kładziemy bataty oraz pokrojoną czerwoną paprykę i polewamy 1/4 sosu. Pieczemy ok 10-12 min. Do ładnej dużej miski nakładamy ugotowany wcześniej ryż, czarną fasolę oraz bataty. Póżniej dodajemy czerwoną paprykę i resztkę kolendry, dokładamy awokado i polewamy wszystko resztą sosu. 

Bananowa miseczka piękna
  • 2 dojrzałe mrożone banany
  • 2 Szklanki pokrojonego świeżego ananasa
  • 1.5 Szklanki mleka kokosowego 
  • do ozdobienia: Banan, płatki kokosowe, nasiona chia, granola bio, orzechy nerkowca
Blendujemy wszystkie składniki. Przelewamy do ładnej miski i ozdabiamy. 

Malinowa miseczka piękna 
  • 2 Szklanki mrożonych malin
  • 1 duży mrożony  banan
  • 2/3  Szklanki mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • Na górę do ozdobienia: pokruszona gorzka czekolada, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, jadalne kwiatki. 
Blendujemy wszystkie składnik. Przelewamy do ładnej miski i ozdabiamy. 
 
BEAUTY BUDDAH BOWL
Pieczona cieciorka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 puszka cieciorki ( bio )
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • Sól morska oraz świeży pieprz do smaku
Quinoa - komosa ryżowa
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej 
  • 1 szklanki wody
  • Szczypta soli
Sałatka
  • 2 szklanki mieszanki sałat 
  • 1 szklanka czerwonych pomidorków cherry
  • 1 dojrzałe ciemne awokado 
  • 1 żółta papryka ( podduszona )
  • 1/2 szklanki oliwek ciemnych kalamata
  • 1/2 szklanki hummusu
Hummus
  • 1 puszka cieciorki ( bio ) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól morska 
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Gotujemy komosę ryżową ok 10-15 min w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W misce mieszamy cieciorkę, oliwę, bazylie, czosnek w proszku, sól, pieprz i nakładamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 - 30 min w między czasie mieszając cieciorkę. Przygotowujemy Beauty Buddah Bowl kładąc na dół ładnej dużej miski najpierw mieszankę sałat, pomidorki, awokado, oliwki, cieciorkę, komosę ryżową. Na koniec dodajemy humus na środek miski.