Oryginalny pomysł na podanie szynki

Parfait z szynki masarza
  • 500ml śmietanki
  • 400g szynki masarza
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1  pęczek natki pietruszki
  • 50g pistacji
  • 200g mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz świeżo mielony
  • Rękaw do szprycowania
  • 1 chałka
Blaszkę tzw keksówkę wychładzamy w lodówce. 300g szynki kroimy w drobną kostkę. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Pozostałą śmietankę miksujemy z szynką, doprawiamy pieprzem. Gotowe masy delikatnie łączymy ze sobą. Żelatynę rozprowadzamy w 4 łyżkach zimnej wody następnie dolewamy 80ml wrzątku i mieszając rozpuszczamy żelatynę. Gotową żelatynę energicznie rozprowadzamy w masie śmietankowo serowej i od razu przelewamy do blaszki. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Mascarpone miksujemy z natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową parfait zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, aby ładnie odeszło od blaszki, wierzch dekorujemy pastą z mascarpone przy pomocy rękawa, posypujemy obranymi pistacjami i dekorujemy pozostałą szynką. Podajemy z chałką.

Sałata cesarska inaczej
  • 2 sałaty rzymskie
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 200g szynki w plastrach
  • 2 łyżki oleju
Sos:
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 100g majonezu
  • 50g jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 bagietka
  • 100g masła
  • 100g parmezanu
Bagietkę kroimy w jedną centymetrowe krążki, smarujemy masłem i zapiekamy w 180° no rumiany kolor. Wasabi razem z majonezem i jogurtem i miodem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sałatę rzymską ścinamy w trzech czwartych wysokości i tniemy od strony Głąba na dwie części. Sałatę grillujemy od wewnętrznej części do zrumienienia. Szynkę w plastrach smażymy na oleju tak aby uwolnił się aromat. Sałatą podajemy z sosem na wierzchu układamy szynkę i grzanki całość dekorujemy pomidorkami i posypujemy serem dojrzewającym.