SPOSÓB NA ŚLEDZIA - śledź smażony z ziemniakami

Śledzie smażone z pieczonymi ziemniakami
  • śledzie świeże półtuszki 10 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane 1-2 łyżki
  • ziemniaki 500 g
  • kalarepa 2 szt.
  • oliwa
  • śmietana 18% kilka łyżek 
  • bryndza lub kozi ser kremowy 1 szt.
  • orzechy włoskie
  • natka Pietruchy 1 pęczek
Ziemniaki i kalarepki umyj, pokrój na pół albo na ćwiartki. Obtocz w oliwie, posól i piecz około pół godziny w 180 stopniach. Śledzie opłucz, wysusz, wyfiletuj  jeśli trzeba, posól i obtocz w mące wymieszanej z papryką wędzoną. Śmietanę wymieszaj z serkiem, dopraw pieprzem. Orzechy podpraż na suchej patelni. Natkę posiekaj. Rozgrzej masło albo olej i smaż śledzie po około minutę z każdej strony. Na ziemniakach rozłóż śmietanę z serem i śledzie, kalarepki polej oliwą a całość posyp orzechami i natką.

Śledzie w pomidorach z kaszą gryczaną
  • Śledzie świeże półtuszki 10 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Cynamon laska 1 szt.
  • Kolendra świeża garść
  • Kasza gryczana 100 g
Kaszę ugotuj na sypko. Przesmaż pokrojona w półksiężyce cebulę na oleju, dodaj pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i smaż aż całość zmięknie, dodaj posiekany czosnek  i pomidory z puszki oraz laskę cynamonu. Smaż aż całość lekko zgęstnieje. Do gęstego sosu włóż śledzie, przykryj i duś około 5 minut. Wszystko posyp kolendrą. Podawaj z kaszą gryczaną albo inną.
 
Śledź w kapuście
  • Włoszczyzna 1 szt.
  • Ziele, liść
  • Śledzie świeże półtuszki 10 szt.
  • Musztarda sarepska albo rosyjska 2-3 łyżki
  • Kapusta biała lub włoska 1 główka
  • Jabłka słodko kwaśne 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Kminek, sól, pieprz
  • Masło pół kostki
  • Chleb na zakwasie 
Zrób intensywny wywar z włoszczyzny i przypraw. Śledzie oczyść i posmaruj musztardą. Cebulę i jabłka pokrój w półksiężyce i przesmaż w garnku na klarowanym maśle, dodaj kminek i poszatkowaną kapustę, smaż aż się ogrzeje i zalej wywarem a potem duś pół godziny. Odparuj kapustę albo odcedź jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Śledzie oczyść i wysusz. Na dnie brytfanki rozsmaruj masło, wyłóż kapustę a na niej ułóż śledzie, polej masłem i piecz 10-15 minut w 200 stopniach.