KUCHNIA ANI PASTUSZKI–ZAŃCZAK - chrupiący kurczak brzoskwiniowo-imbirowy

Super chrupiący kurczak
  • 600 g skrzydełek z kurczaka
Marynata:
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml maślanki
  • 1 jajko
Panierka:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • sos chilli np. Siracha lub słodki sos chilli
  • roszponka
Sos koktajlowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój na połowy. Maślankę wymieszaj z jajem i solą, po czym wrzuć do marynaty kawałki mięsa. Minimalny czas marynowania to 2-3 godziny, ale jeśli masz cierpliwość pozostaw kurczaka w marynacie nawet na całą noc. Po tym czasie wymieszaj sypkie składniki panierki i dokładnie nacieraj nią kurczaka. Możesz zrobić kilka warstw panierki - najpierw maczaj mięso w maślance, później w przyprawach, dzięki temu kurczak będzie bardziej chrupiący po usmażeniu. Smaż kawałki kurczaka (nie za duże - skrzydełka przekrój na połowy, a podudzia wybierz nieduże) na rozgrzanym do 160 stopni oleju, na złoto po 5-7 minut z każdej strony. Podawaj z sosami (składniki sosu koktajlowego po prostu wymieszaj) i sałatką.

Chrupiący kurczak brzoskwiniowo-imbirowy
Składniki:
  • 600 g pałek z kurczaka
  • sól, pieprz
Marynata:
  • 250-300 g słoik dżemu morelowego
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok i skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • sos sojowy do podania
  • cebulka dymka
  • czarny i biały sezam do podania
  • mieszanka sałat
Mięso natrzyj solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszaj i wmasuj w mięso. Odstaw na 30 minut po czym piecz w 200 stopniach przez 40-50 minut, najpierw pod przykryciem, przez około 30, później do zezłocenia się skórki.
Gotowe podaj z sosem sojowym, posypane sezamem i dymką.

Serowy i chrupiący filet z pieca
Składniki:
  • 500 g filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • mieszanka sałat
  • pomidorki koktajlowe
Panierka:
  • 4 jajka
Suche składniki:
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Sos:
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka tabasco
Kurczaka potnij na kąski (nieduże kawałki) i natrzyj przyprawami.
Panierka: jajka rozmąć. Płatki zmiksuj na drobne kawałki lub pokrusz. Dodaj do nich przyprawy i ser, po czym dokładnie wymieszaj. Panieruj podwójnie kurczaka w jajku i panierce. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż mięso się upiecze (sprawdź po 30 minutach), a panierka będzie złocista. Składniki sosu wymieszaj i podawaj obok kąsków, w towarzystwie sałaty, posypane natką pietruszki.