INDIE OD KUCHNI cz. 3

Wegetariańskie Curry Masala z aromatycznym ryżem z kardamonem i cynamonem
Składniki na 8 osób: 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 5 cm świeżego korzeniu imbiru, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 cały kalafior,
  • 50 g żółtej pasty curry,
  • 1 litr mleka kokosowego, 
  • sól, pieprz cayenne, 
  • 500 g ryżu parboiled, 
  • 4 ziarna kardamonu, 
  • 2 laski cynamonu, 
  • 1 pęczek świeżej kolendry, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 paczka włoszczyzny
Pokrój papryki i cebule w gruba kostkę i podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pocięty w cienkie plastry imbir i czosnek, a następnie pastę curry. Całość podsmaż i zalej mlekiem kokosowym i wywarem z włoszczyzny. Gdy potrawa lekko się poddusi, dodaj małe różyczki kalafiora i od tego momentu gotuj całość około 5 – 7 minut, aby kalafior pozostał chrupiący. W międzyczasie ugotuj ryż z kardamonem i cynamonem. Wyłóż ryż, nałóż curry. Dekoruj całość świeżą kolendrą.

Deser indyjski – marchewka w mleku, Gajar Ka Halva
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 duże marchewki, 
  • 1 szklanka mleka migdałowego, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych, 
  • 1 łyżka klarowanego masła Ghee,
  • garść migdałów, 
  • duża szczypta mielonego kardamonu
Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane migdały i podsmaż je aż nabiorą złotego koloru. Dodaj marchewkę i smaż ją na małym ogniu aż będzie miękka. Wlej lekko podgrzane mleko, cukier i łyżkę wiórków. Gotuj na średnim ogniu bardzo często mieszając. Po około 20 minutach marchewka powinna być gotowa. Dopraw deser kardamonem i serwuj.