MĘSKIE GOTOWANIE W DNIU KOBIET - muffiny śniadaniowe

MAKARON Z OWOCAMI MORZA
  • Mąka pszenna typ 00 włoska 300 g
  • Jaja 4 szt.
  • Wino białe wytrawne 1 lampka
  • Krewetki tygrysie surowe 12 szt.
  • Oliwa
  • Sól
  • Czosnek 1 ząbek
  • Chilli 1 szt. 
  • Natka pietruszki świeżej  1 łyżka
  • Parmezan 1 łyżka
Z mąki i jaj zagnieć zwarte ciasto i odłóż na pół godziny zawinięte w folię. Krewetki obierz, wyciągnij jelito, opłucz i wysusz. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki a chilli drobno. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj parmezan. Nalej sobie lampkę wina. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto, złóż je na pół, odłóż na 3 minuty i rozwałkuj cienko. Odłóż na chwil kilka, dokończ winko, zroluj ciasto i pokrój w paseczki szerokości pół centymetra. Zagotuj wodę w garze i posól ją. Gdy będzie wrzała, na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie gorąca wrzuć krewetki i sól morską, smaż 1 minutę i obróć krewetki. Zaraz po tym do wody wrzuć wielką garść makaronu i zamieszaj. Do krewetek wrzuć czosnek i chilli, podlej ostatnim łykiem wina. Wyjmij makaron z wody i wrzuć na patelnię, wszystko delikatnie wymieszaj, i przełóż na talerz, posyp parmezanem i natką.

TAPIOKA Z MLEKIEM KOKOSOWYM IMANGO
  • Tapioka 100 g
  • Mleko skondensowane 1 puszka
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Mango dojrzałe 1 szt.
  • Limonka 1 szt.
Mango obierz i pokrój, połóż na talerzyku i włóż do zamrażalnika. Tapiokę opłucz zimna wodą i wrzuć do gotującej się wody. Zmniejsz ogień i mieszaj, by się nie przykleiła do dna. Gdy ziarenka zaczną robić się przezroczyste wlej 1/3 mleka kokosowego. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż ziarenka będą całkiem przezroczyste. Jeśli trzeba, odcedź. Zagotuj resztę mleka kokosowego, zdejmij z ognia i dolej 1/3 mleka skondensowanego. Tapiokę wyłóż do miseczki, polej mlekiem kokosowo/skondensowanym, dodaj mrożone mango i skrop sokiem z limonki.

ZAPIEKANKASEROWO ZIMNIACZANA
  • Ziemniaki 500 g
  • Masło 20 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Gałka muszkatołowa 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Szynka parmeńska kilka plastrów
  • Wino białe 1/3 szklanki
  • Ser szafir 200 g
  • Sałata rzymska 1 szt.
  • Gruszka konferencja 1 szt.
  • Pomarańcza 1 szt.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczach. Szynkę pokrój na kawałki. Szalotkę pokrój w cienkie półksiężyce, a czosnek posiekaj najdrobniej jak potrafisz. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Szynkę zrumień na patelni, dodaj czosnek i podlej winem i zredukuj, gdy zostanie około 50 ml płynu, dodaj ziemniaki, wymieszaj porządnie i zdejmij z ognia. Teraz wsyp ser i włóż wszystko do foremki wysmarowanej masłem albo do foremek muffinkowych. Piecz około 20 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Sałatę umyj i wysusz, porwij na kawałki, dodaj do niej plasterki gruszki lekko podsmażonej na klarowanym maśle, dorzuć kilka cząstek pomarańczy i polej odrobiną oliwy. Obok połóż zadowalający kawałek zapiekanki. 

MUFFINY Z JAJA I SZYNKI
  • Bułka maślana 3 szt.
  • Masło roztopione 2 łyżki
  • Jaja 4 szt.
  • Szynka, ser kilka plastrów
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżka
  • Mleko 200 ml
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 1 szt.
  • Pieprz, sól
  • Cheddar 50 g
Bułkę pokrój na cienkie kromki i wyłóż nią szczelnie foremkę do muffinek. Polej roztopionym masłem i wyłóż plastrami szynki. Wbij po jajku do każdej foremki. Łyżkę masła rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i rozmieszaj rózgą, by nie było grudek. Gotuj chwilę i zdejmij na kolejna chwilę z ognia. Wlej lekko ciepłe mleko i wymieszaj. Wstaw z powrotem na mały ogień, dodaj musztardę i gałkę. Gotuj na malutkim ogniu mieszając około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gesty, dodaj odrobinę mleka. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Wlej sos na jaja. Piecz około 15 minut.