SMACZNA KUCHNIA JURKA SOBIENIAKA

Karbinadle czyli mielone z dodatkiem śledzia
  • 1 cebula
  • 500g mielonej wieprzowiny z łopatki
  • 2 filety śledziowe
  • pieprz do smaku
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • 300g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany 22%
  • 1/2 pęczku dymki
Mieszamy mięso mielone z drobno posiekanym i odciśniętym śledziem, pieprzem, posiekanym czosnkiem, dymką. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 30 min. Smażymy uformowane pulpety na kilku łyżkach oleju 3-4 min, przewracając je dopiero po 2 min. Obsmażone pulpety przekładamy do brytfanki. Pieczemy 15 min w 170 st. Podajemy z ziemniakami i kwaśną śmietaną

Kanapka z krewetkami rodem z Oslo
  • 500 g krewetki zimnowodnej lub tygrysiej o rozmiarze 31/40
  • 100g majonezu
  • Łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • Ciabatta 2 szt
Ciabattę rozkrawamy i podgrzewamy w 100 stopniach 3-4 min. Krewetki zimnowodne obieramy ( lub krewetki tygrysie parzymy 5 min we wrzątku i kroimy w drobną kostkę) i mieszamy z majonezem, pieprzem i szczypiorkiem. Ciabattę nadziewamy krewetkami.