POMYSŁ NA ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ - tarta ze szpinakiem

Tarta z ciasta filo w kształcie róży. Idealny pomysł na romantyczną kolację bez wygórowanych kosztów i wychodzenia z domu.

  • 13 lutego 2018

TARTA ZE SZPINAKIEM 


SKŁADNIKI: 
 ciasto filo 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
 500 gr świeżego szpinaku 
sok z 1/2 cytryny
 sól czarny 
pieprz 
 gałka muszkatołowa 
200 gr fety 
10 szt. suszonych pomidorów 
 garść pestek słonecznika 
 3 jajka 
 150 gr śmietanki 30 % 
masło
 oliwa 

 PRZYGOTOWANIE: 

 1. Cebulę z czosnkiem zeszklij na oliwie. Następnie dorzuć szpinak. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Jak szpinak starci swoją objętość odstaw do przestygnięcia. Następne odciśnij nadmiar wody i posiekaj drobniej.Dodaj suszone pomidory oraz pestki słonecznika. 

 2. Jajka wymieszaj razem ze śmietanką. Wrzuć pokrojoną w kostkę fetę oraz cały farsz z patelni. 

 3. Wysmaruj tortownicę masłem. Układaj po jednym arkuszu ciasta filo tak aby każdy wychodził poza krawędź tortownicy. Posmaruj je roztopionym masłem. 5 arkuszy powinno wystarczyć.Następnie wlej całą zawartość farszu i zamknij tartę wystającymi kawałkami ciasta filo. Posmaruj od góry masłem. 

 4.Wstaw na 60 min do piekarnika nagrzanego 180 st ( góra, dół, termoobieg). w czasie pieczenia uważaj aby ciasto się nie przypaliło. Możesz użyć aluminiowej foli aby przykryć od góry,w celu ograniczenia nadmiernego przyrumienienia. Podawaj z miksem warzyw polanych dresingiem.