PRZEPISY NA DOMOWE PĄCZKI - pączki wg przepisu mamy Jurka

Pączki serowe
  • 350g twarogu mielonego półtłustego
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 320g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 1 kieliszek wódki 
  • 1 kg smalcu
  • 300g powideł śliwkowych
  • 1 rękaw do nadziewania z końcówką do szprycowania
Jaja ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg, mieszamy aż do połączenia w jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy obie masy, dodajemy zapach wanilinowy oraz wódkę. Łyżką stołową nakładamy porcję ciasta i smażymy na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Pączki powinny same przekręcić się na drugą stronę, kiedy jedna z połówek będzie usmażona. Usmażone pączki wyjmujemy na talerz, lekko studzimy szprycujemy marmoladą albo posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki mamy Jurka Sobieniaka
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdzy
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. mleka
  • zapach rumowy
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu do smażenia
lukier:
  • cukier puder
  • woda
  • zapach rumowy
  • skórka pomarańczowa
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem. Roztopić masło. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wlać mleko i połączyć z żółtkami. Dodać szczyptę soli.Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione ciepłe masło i dalej wyrabiać, aż będzie odstawać od naczynia i od ręki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, wycinamy z nich krążki, na które nakładamy powidła wymieszane z zapachem rumowym. Zawijamy pączki. Ułożone na desce podsypanej mąką pączki z góry lekko przycisnąć deseczką dla wyrównania wysokości, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte pączki smażyć na roztopionym smalcu lub oleju z dwóch stron. Usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Lukrować jeszcze ciepłe lub posypać cukrem pudrem z wanilią. Smacznego!