HOLLYWOODZKA KUCHNIA - omlet z cukinią

Witold Szmańda, który na co dzień trenuje gwiazdy w Hollywood, tym razem w naszej kuchni przygotował potrawy pełnowartościowe i dietetyczne, które w smaku nie ustępują daniom obecnym codziennie w naszych kuchniach

Omlet:
  • 3 jajka
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łyżki Oleju z Lnianki (rydzowy)
  • Sól
Cukinię i cebulkę kroimy w małą kostkę, podsmażamy lekko na patelni na oleju z lnianki, lekko solimy. Jajka ubijamy widelcem, dodajemy odrobinę soli. Podsmażoną Cukinię dodajemy do ubitych jajek, następnie wymieszane produkty wlewamy z powrotem na patelnię. Pod przykryciem smażymy do ścięcia się jajek.

Kotleciki jagnięce
  • 4 sztuki kotlety jagnięce z kością
Kotleciki grillujemy ok. 2 min na każdej stronie na mocno rozgrzanej patelni lub grillu. Solimy do smaku po usmażeniu!

Sałatka a'la Witold
  • 3 Ogórki kiszone
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek koperku
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 3 łyżki Oleju z Lnianki (rydzowy)
  • szczypta pieprzu cayenne
Ogórki kroimy w kosteczkę. Pietruszkę, kolendrę, koperek na bardzo drobno. Pomidorki kroimy na połowę. Wyciskamy czosnek. Wszystko mieszamy doprawiamy.

Wegańska zimowa zupa krem z zielonego groszku
  • 1 pietruszka (duża)
  • 1/4 selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju z lnianki (rydzowy)
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu cayen
  • 2 łyżki prażonych pestek z dyni
Do garnka z 1 l wody wkładamy Warzywa poprzednio pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy groszek, na pół przekrojony imbir, pastę curry i przyprawy. Doprowadzamy do gotowania i gotujemy 10-15 min. Po ugotowaniu wyjmujemy imbir. Zupę wlewamy do blendera, blendujemy dodajemy olej.