Pytanie na Śniadanie

SZYBKIE I TANIE DANIA Z MAKARONU - makaron cynamonowy z owocami i białą czekoladą

Makaron gryczano - orkiszowy z grzybami i serem 
200 g mąki gryczanej 
 200 g mąki orkiszowej typ 500-700 
 5-5 jaj 
 Sos sojowy 
 500 g borowików mrożonych lub 1 filet z dorsza 
 2 łyżki masła klarowanego 
 1 Por 
 2 jajka 
 100 g sera bursztyn 

 Mąki wymieszaj z jajami i łyżką sosu sojowego i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw zawinięte w folię na kilkanaście minut. Rozwałkuj cienko i pokrój w dowolne kształty. Borowiki osusz i przesmaż na klarowanym maśle, dopraw solą i pieprzem. Pora pokrój na bardzo cienkie krążki. Jaja ugotuj w koszulkach. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z grzybami, dodaj garść pora i wymieszaj. Ułóż na talerzu, na wierzchu połóż ugotowane jajo i posyp serem Jeśli nie masz ochoty na grzyby to osuszoną rybę polej masłem lekko posól i popieprz i usmaż lub ugotuj na parze. 


 Makaron cynamonowy z owocami i białą lub gorzką czekoladą 
 400 g mąki pszennej typ 400-500 
 4 jaja 
 ½ łyżeczki cynamonu 
 4 kostki białej czekolady lub 1 kostka gorzkiej czekolady
 1op. owoców leśnych 
 ½ szklanki śmietanki 30% 
 Kilka listków mięty 
 Kilka orzechów laskowych 

 Mąkę, jaja, cynamon i szczyptę soli zagnieć dokładnie na elastyczne ciasto, a potem zawiń w folię i odstaw na kwadrans. Zagotuj owoce i wymieszaj z odrobiną śmietanki, dodaj startą czekoladę. Orzechy posiekaj i podpraż a miętę posiekaj. Rozwałkuj ciasto i pokrój albo potnij nożyczkami we wstążki a potem ugotuj w osolonej wodzie. Na talerzu polej koktajlem owocowym. 

 Makaron z wołowiną i imbirem w pomidorach 
 200 g mąki pszennej typ 500 
 200 g mąki pszennej razowej
 4-5 jaj 
 4 szalotki 
 Oliwa 
 4 cm imbiru 
 500 g antrykotu wołowego mielonego grubo
 1 puszka pomidorów 
 1 szt. Chilli 
 1 doniczka świeżej kolendry 

 Z mąk i jaj z odrobiną soli zagnieć ciasto zwarte i elastyczne. Zawiń je w folię albo papier do pieczenia i odstaw na jakiś czas. Szalotkę pokrój w półksiężyce i przesmaż na oliwie, dodaj posiekany imbir i smaż aż się zarumieni. Wołowinę smaż aż białko w mięsie się zetnie. Zalej pomidorami i wsyp posiekane chilli. Gotuj kilka minut aż sos stanie się gęsty. W czasie gdy mięso z pomidorami dochodzi, rozwałkuj ciasto i pokrój na grube, długie pasy. Ugotuj je w osolonej wodzie a potem wymieszaj z mięsem. Na koniec posyp wszystko kolendrą.
Więcej na ten temat