POTRAWY Z MROŻONYCH MIĘS I RYB - gulasz z mrożonej wołowiny

Mrożone ryby, mrożone mięso – jak zdrowo zamrażać i rozmrażać? Pyszne i zdrowe potrawy z mrożonych mięs

RYBA NA PARZE Z SALSĄ I RYŻEM
  • Polędwica z dorsza filet 1 szt. lub
  • Pstrąg łososiowy filet 1 szt.
  • Masło
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mięta kilka listków
  • Oregano kilka gałązek
  • Chilli 2 szt.
  • Oliwa 
  • Cytryna 2 szt.
  • Szpinak mrożony
  • Ryż brązowy 100 g
Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedź i zostaw pod przykryciem. Rybę opłucz i osusz, posól i popieprz. Masło rozpuść z posiekanymi w plasterki ząbkami czosnku. Połóż rybę na papierze do pieczenia i polej tym masłem.Wstaw do sitka do gotowania na parze i ustaw je nad wrzącą wodą. Przykryj i gotuj w zależności od grubości ryby kilka minut. Zmiksuj zioła z oliwą, 1 ząbkiem czosnku, chilli i sokiem z cytryny. Miąższ z cytryny wmieszaj w ryż razem z sokiem, który powstał przy gotowaniu ryby. Na wierzchu ryżu ułóż salsę, a na niej rybę. Zamiast salsy możesz użyć szpinaku podduszonego na oliwie z czosnkiem i chilli i skropionego sokiem z cytryny.

GULASZ Z MROŻONEJ WOŁOWINY Z KLUSKAMI KŁADZIONYMI
  • Mąka orkiszowa 200 g
  • Jajo 4 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Cebula 3 szt.
  • Laska cynamonu 1 szt.
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Oliwa rafinowana
  • Antrykot wołowy mielony grubo 300 g
  • Lub łopatka wołowa pokrojona na kawałki 300 g
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Papryka ostra 2-3 szt.
  • Mięta kilka listków
  • Natka pietruszki 1 pęczek
Cebulę i fenkuł pokrój w piórka i przesmaż na oliwie z przyprawami. Gdy się zaczną rumienić wrzuć mięso i smaż aż się całe zetnie. Dodaj pomidory w puszce, paprykę i pokrojony czosnek. Zmniejsz ogień i duś około 2 godziny. Na koniec wsyp posiekaną natkę i miętę. Z mąki i połowy jaj z odrobiną soli zagnieć zwarte ciasto, owiń w folię i włóż do zamrażalnika na godzinę. Potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach do osolonej, wrzącej wody. Gotuj chwilę aż wypłyną. Nałóż gulasz i kluski.