NALEŚNIK NIEJEDNO MA IMIĘ - naleśniki owsiane

 Czekoladowe naleśniki z farszem dyniowo-jabłkowym

(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 650),
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 1 łyżka kakao naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1½ szklanki wody
farsz:
  • kostka półtłustego sera białego,
  • ½ opakowania mrożonej dyni,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (1 gałka),
  • 1 łyżka miodu,
  • skórka starta z ½ dużej pomarańczy
udekorowanie: 
  • suszone maliny, borówka amerykańska, miód, płatki migdałowe
Ciasto: Mąkę, otręby i kakao wsyp do miski, dodaj jajko oraz wlej 1½ szklanki wody. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Farsz: Mrożoną dynię oraz jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, uduś, aż do miękkości. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut, aby farsz trochę ostygł. Dodaj pokruszony ser, przypraw cynamonem, gałką muszkatołową, dodaj miód i startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj. 
Naleśniki napełnij farszem, złóż w trójkąty, polej miodem i udekoruj suszonymi malinami, borówkami. Posyp, uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Owsiane naleśniki z twarożkiem
(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 1⅓ szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli
farsz:
  • kostka sera półtłustego,
  • ½ średniego opakowania jogurtu naturalnego,
  • ½ ogórka zielonego,
  • ¼ papryki czerwonej,
  • 3 łyżki stołowe szczypiorku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko oraz wlej szklankę wody. Całość zmiksuj na jednolite ciasto.
Farsz: Ser pokrusz widelcem, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę oraz posiekany szczypiorek. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Naleśniki usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Galettes bretonnes z jajkiem, szynką parmeńska, papryką i rukolą
(przepis na 7 naleśników)
ciasto:
  • szklanka mąki gryczanej,
  • jajko,
  • 1½ szklanki wody,
  • szczypta soli
farsz do jednego naleśnika:
  • jajko,
  • plasterek szynki parmeńskiej,
  • łyżka startej mozzarelli light,
  • 1 suszony pomidor,
  • kawałek papryki,
  • łyżeczka szczypiorku.
  • kilka listków rukoli
Ciasto: Z mąki jajka i wody przygotuj ciasto, a następnie usmaż je na patelni bez tłuszczu.
Farsz: Połóż ponownie naleśnika na patelni, a na środku naleśnika przygotuj „gniazdko” z sera mozzarelli i szynki parmeńskiej. Na środek gniazdka wbij jajko, połóż suszonego, pokrojonego pomidora oraz posyp pokrojoną paprykę i posiekany szczypiorek. 
Złóż brzegi naleśnika do środka i przytrzymaj łopatką. Zdejmij naleśnika z patelni i włóż go na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni, aż do celu ścięcia żółtka.