Ryż w roli głównej - ryżowe pączki

Ryżowe pączki z pikantnym sosem
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka tartego sera edamskiego\ cheddara
  • ½ szklanki tartej mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 strączek chilli
  • 3 jajka
  •  sól, pieprz
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia 1 l
  • słodki sos chilli do podania
  • sałata strzępiasta
Ryż wymieszaj z serami i posiekanymi ziołami. Dodaj jajka, dopraw i wymieszaj. Formuj z masy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczaj je w bułce tartej. Olej rozgrzej do 160 stopni, wrzuć kawałeczek masy, jeśli wypływa, skwiercząc, olej jest odpowiednio rozgrzany. Kulki smaż na złoto, z każdej strony, po ok. 2-3 może 4 minuty. Osącz na papierowym ręczniku i podawaj na sałacie z sosem.

Stir Fry: krewetki z ryżem na słodko-pikantnie
Składniki na 3-4 porcje:
  • 250 g obranych krewetek
  • 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 zielona papryka
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki sosu teriyaki
  • sól, pieprz
Czosnek i natkę posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w woku (lub w głębokiej patelni) z masłem, wrzuć nań krewetki i smaż aż nabiorą różowego koloru, ok. 6 minut. Do krewetek dodaj ryż i paprykę, smaż kolejne 3-5 minut, dodaj natkę, sos teriyaki, sok i skórkę z cytryny, a na końcu dopraw danie do smaku. Stir Fry podawaj udekorowany natką pietruszki i cząstkami cytryn.

Ryżowa Fritatta:
Składniki 4-5 porcji:
  • 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • 6 jajek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 7-8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • ewentualnie 100 g sera cheddar lub mozzarelli
Czosnek, cebulę, pomidory suszone i paprykę posiekaj, niekoniecznie drobno, w subiektywnie niedużą kostkę. Pomidory koktajlowe pokrój na połowy. Na oliwie przesmaż czosnek, cebulę, pomidory suszone i paprykę. Po 3-4 minutach smażenia dodaj szpinak. Przesmaż całość, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Jajka roztrzep widelcem i jeśli masz chęć dodaj do nich starty ser. Warzywa wymieszaj z ryżem i ułóż w wysmarowanej olejem formie, zalej jajkami, a na wierzchu ułóż połówki pomidorków. Piecz fritattę w 180 stopniach przez 25-30 minut.