DANIA NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ - muffiny piernikowe

Chleb zapiekany z masłem pietruszkowym i serem
  • 1 bochenek ulubionego chleba, ok. 600 g
  • 100 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g sera edamskiego
  • ketchup pikantny
Chleb natnij poziomo i pionowo, tak aby utworzyć kratkę 2 x 2 cm. Nie rozkrajaj chleba do końca – spód musi być w całości. Stop masło i lekko przestudź. Do letniego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i dokładnie wysmaruj chlebek również w środku. Następnie posyp bochenek dokładnie serem, tak aby wypełnił nacięcia i wstaw chleb do pieca. Piecz w 180 stopniach do zezłocenia sera. Podawaj z sosem pomidorowym.

Muffiny piernikowe z bitą śmietaną:
  • 2 szklanki pszennej mąki razowej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka rozm. M
  • 2 łyżeczki sody
  • dodatkowo: bita śmietana do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta miksuj przez 5 minut. Przelej do foremek i piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Wystudź i udekoruj bitą śmietaną oraz gwiazdkami z cukru.

Quesadilla z kurczakiem i cheddarem
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 200 g sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy
marynata do mięsa:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
sos:
  • 4 łyżki pikantnego ajwaru
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu
dodatkowo:
  • 8 sztuk pszennych tortili
  • pęczek kolędry
  • kwaśna śmietana 18 %
  • 2-3 limonki
  • sałata strzępiasta
Pierś pokrój w nieduże kawałki 3x3 cm. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Pierś dopraw sola i pieprzem, a następnie wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw na 30 minut. Składniki sosu wymieszaj i odstaw. Kurczaka przesmaż z paprykami na patelni. Ser zetrzyj. Złóż swoją quesadillę – na tortilli rozsmaruj łyżkę sosu, ułóż kurczaka z papryką, posyp serem przykryj drugą tortillą. Włóż na suchą patelnię przygnieć tortillę mniejszą niż patelnia pokrywką i smaż z dwóch stron aż ser się rozpuści. Pokrój każdą quesadillę przed podaniem na 4, udekoruj ziołami, śmietaną i limonką, obok podaj sos.

Koreczki z mozzarelli
  • 200 g mini mozzarelli
  • 250 g mini pomidorków koktajlowych
  • pęczek bazylii
  • 100 g roszponki
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • wykałaczki
Nadziewaj serki i pomidorki na wykałaczki, przedzielaj je listkiem bazylii. Na talerzu rozsyp roszponkę, skrop oliwą i sokiem. Dopraw. Ułóż na sałacie koreczki i podawaj.