ŚWIĘTA ŚWIĘTA I PO ŚWIĘTACH...

Pizza z kapustą i grzybami
Ciasto:
  • Mąka 250 g
  • Drożdże 1 łyżeczka
  • Sól ½ łyżeczki
  • Woda 150 ml
Farsz:
  • Kapusta z grzybami
  • Ser żółty albo oscypek
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel na 2-3 części, rozwałkuj na cienki placek. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż bigos i posyp startym serem. Piecz 10 minut w 240 stopniach. Jeśli chcesz bigos możesz wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego.

Krokiety rybne
Ciasto:
  • Mąka 250 g
  • Mleko 
  • Jajo
  • Sól ½ łyżeczki
  • Olej 3 łyżki
  • Olej do smażenia
Farsz:
  • Różne rodzaje ryb smażonych z wigilijnego stołu
  • Natka pietruszki
  • Cebula 2 szt.
  • Masło
Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajem, dodaj olej i sól. Roztrzep ciasto by było bez grudek i miało konsystencję śmietanki. Odstaw na godzinę.  Zmiel ryby i wymieszaj z podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki, dopraw. Na średnio gorącej patelni z odrobiną oleju smaż naleśniki. Gdy będą gotowe pozawijaj w nie farsz, tak jak w gołąbki. Ułóż w brytfance, polej masłem i piecz 10 minut w piekarniku.

Kapuśniak z kaszą gryczaną albo jaglaną
  • Włoszczyzna
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • Bigos lub kapusta z grzybami
  • Kasza gryczana lub jaglana 100 g
  • koperek
Z włoszczyzny ugotuj esencjonalny wywar, dodaj do niego bigos albo kapustę z grzybami i gotuj pół godziny. Na koniec wsyp kaszę i gotuj mieszając co jakiś czas. Dopraw, dodaj posiekany koperek.

Risotto na barszczu z grzybami i oscypkiem
  • Cebula 2 szt.
  • Grzyby suszone
  • Ryż arborio 200 g
  • Wino czerwone 200 ml
  • Barszcz czerwony czysty 1,5 l
  • Oscypek 1-2 szt.
  • Mięta świeża kilka listków
Cebulę i grzyby podsmaż w garnku na oleju, dodaj ryż smaż minutę i wlej wino. Gdy się wchłonie podlewaj ryż gorącym barszczem, mieszając by nie przywarł. Gdy ryż wchłonie barszcz, wsyp starte oscypki. Wymieszaj dokładnie i dopraw. Na koniec wmieszaj w risotto posiekana miętę.