NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI CHRZANU

Cudowne właściwości chrzanu. Przepis na świąteczny domowy chrzan. Ma liczne właściwości lecznicze, jednak mało kto o nich wie, dlatego znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, głównie jako przyprawa świąteczna. Tymczasem chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Ciekawostką jest, że pomoże także wybielić piegi. Właściwości zdrowotne chrzanu postanowili sprawdzić współcześni naukowcy. Z ich badań wynika, że chrzan powinno się docenić przede wszystkim ze względu na działanie antynowotworowe!

Przepis na domowy chrzan:
Na ½ kg chrzanu potrzeba ok. 2-3 łyżki octu lub soku. 
Możesz dodać ocet spirytusowy, ale łagodniejszy i smaczniejszy będzie ocet winny lub jabłkowy. 
Jeśli utarty chrzan nie był przelany wrzątkiem, dodaj kilka łyżek gorącej wody, aby nieco rozrzedzić masę. 
Tak przygotowany domowy chrzan należy włożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. 
Przechowywany w lodówce może stać nawet do 4 tygodni.