PRZEPISY NA WIGILIJNE ŚLEDZIE - zapiekany i w śmietanie

Śledź w śmietanie
  • Śledź w słonej zalewie 6 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Miód 1 łyżeczka
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Gałka muszkatołowa
  • Masło 1 łyżka
  • Jabłko 1 szt.
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Śmietana 18% 200 ml
  • mięta świeża
Śledzie opłucz w zimnej wodzie kilkakrotnie, pokrój ma kawałki 4 cm. Jabłka pokrój na plasterki i przesmaż krótko na maśle klarowanym. Cebulę pokrój w piórka i sparz wodą z miodem. Ziemniaki ugotuj, zmiażdż widelcem i wymieszaj z masłem, dopraw solą i gałką. Śmietanę dopraw pieprzem i posiekaną drobno miętą. Na talerzu połóż plasterki jabłek, na nich ziemniaki i cebulkę, potem śledzie polane śmietaną.

Śledź zapiekany z pieczonymi burakami i tłuczonymi ziemniakami
  • Ziemniaki 500 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Jabłko 2 szt.
  • Gałka muszkatołowa
  • Masło klarowane
  • Buraki 500 g
  • Tymianek
  • Śledź ze słonej zalewy 6 szt.
  • oliwa
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Jaja 2 szt.
  • Cytryna ½ szt.
Śledzie kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Natrzyj oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wyciśnij ze skórki, dodaj do nich pokrojony w plasterki czosnek i odrobinę śmietanki. Utłucz je i wyłóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i przesmaż na maśle klarowanym. Ułóż plasterki jabłka na ziemniakach, posyp gałką, połóż śledzia i na nim plasterki jabłka. Buraki upiecz w 180 stopniach około 2 godziny, a potem obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw pieprzem i listkami tymianku i rozłóż na jabłkach. Jaja wymieszaj ze śmietanką, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Piecz w 180 stopniach 25 minut.

Śledź marynowany w pomarańczach
  • Śledź w słonej zalewie 10 - 12 szt.
  • Ocet winny 200 ml
  • Cynamon laska
  • Miód 1 łyżka
  • Goździki kilka szt.
  • sok z pomarańczy 400 ml
  • imbir 2 cm
  • chilli 1 szt.
  • marchew 1 mała
Śledzie wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zagotuj sok z pomarańczy z posiekanym imbirem, laską, goździkami. Zredukuj o 1/3. Ocet zagotuj z łyżką miodu i zredukuj trochę. Połącz ocet z sokiem pomarańczowym, wrzuć posiekane chilli oraz pokrojoną w zapałki marchewkę i już nie gotuj. Śledzia włóż do słoika i zalej wystudzoną marynatą. Wstaw do lodówki na 2-3 dni, a potem zjedz z razowym chlebem posmarowanym powidłami.