PASZTETY DOMOWEJ ROBOTY - pasztet rodziny Naklickich

Pasztet z cukini
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce 
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 marchewki starte na tarce 
  • 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 4 jaja 
  • 2 łyżki pietruszki siekanej
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 200 g sera żółtego
  • Przyprawy: sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej wcześniej bułką tarta blaszki. Piec w temp 170 st ok 1 h

Pasztet rodziny Naklickich
  • 5 jajek
  • 1 lub 2 bułka czerstwa namoczona 
  • Cebula 2 szt.
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Kilka suszonych borowików
  • Majeranek, sól, czarny pieprz
  • 1,5 kg łopatka / karkówka
  • 0,5 boczek surowy
  • 0,5 cielęciny lub kurczaka
  • 0,25 wątróbka
Wszystkie składniki (mięso i warzywa) pokroić w większą kostkę, doprawić przyprawami i piec w piekarniku około 1 h w temp. 180 st. Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z namoczoną bułką . Dodać jajka, doprawić do smaku. Foremkę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremek i piec ok 1 h.

Pate w słoiku
  • Wątróbka drobiowa ok 200 g
  • Masło klarowane 60 g
  • 2 szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Tymianek świeży
  • Oliwa do smażenia
  • Brandy ok 30 ml
  • Sól, czarny pieprz do smaku
  • Czerwony pieprz do koloru
Roztopić masło i dodać do masła kilka listków tymianku, odstawić. Wątróbkę umyć i dokładnie osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzewać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać wątróbkę, tymianek i mieszając smażyć kilka minut. Podlać brandy i podpalić. Gdy się wypali zdjąć patelnię z ognia i doprawić wątróbki solą. Przestudzić, zmiksować niezbyt dokładnie z połową masła. Dodać czerwony pieprz. Przełożyć do miseczki, wyrównać zalać resztą masła, schłodzić.