RYBY I WĘDZONA ŚLIWKA W ROLI GŁÓWNEJ

Zupa rybna zbielana
  • Wywar warzywny 5l
  • Filety z polskich ryb (pstrąg/sandacz/szczupak) około 1,5kg
  • przyprawy: papryka/pieprz/oregano po łyżeczce
  • Marchewka 1szt
  • Czosnek 6 ząbków
  • Cebula szalotka 12szt
  • Masło 2 łyżki
  • Seler naciowy 3 kłącza
  • Ogórek kiszony 300g
  • Koperek pęczek
  • Śmietana 36% 500ml
  • Kurkuma łyżeczka
W garnku rozpuść masło i podsmaż starte ogórki oraz starty czosnek. Duś około 10min i zalej bulionem. Ryby pokrój w grubą kostkę i obtocz w przyprawach po czym wrzuć do zupy. Gotuj chwilę i dodaj selera pokrojonego w talarki oraz cebulę pokrojona w ćwiartki. Ważne aby obciąć ogonki, żeby cebula się rozłożyła jak kwiat na płatki. Pod upływie kolejnych 20min gotowania na małym ogniu dodaj koperek i śmietanę oraz kurkumę.

Kotlety z karpia w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem
  • Filety z karpia 50g
  • Chałka pół
  • Maślanka pół szklanki
  • Masło
  • Bułka tarta 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna 1/4szklanki
  • Pieprz biały łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa łyżeczka
  • Koperek posiekany łyżka
  • Marchewka starta łyżka
  • Bulion rybny lub wege 1l
  • Koperek pęczek
  • Śmietana 36% 500ml
  • Szczypiorek pęczek
  • Cytryna 2szt
Chałkę namocz w maślance i włóż do miksera wraz z karpiem i miksuj na gładką masę około 3min. Możesz też przemielić to razem przez maszynkę do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodaj łyżkę masła, mąkę, pieprz, gałkę, startą jak na surówkę marchewkę oraz posiekany koperek. Uformuj małe kotlety i obtocz w mące. W rondelku podgrzej śmietanę z bulionem i dodaj posiekany koperek i szczypiorek oraz sok z cytryny. Kotlety gotuj w sosie.

Jogurtowe placuszki o smaku wędzonej śliwki z sosem waniliowym
  • Jogurt 500ml
  • Płatki owsiane pół szklanki
  • Mąka z kasztanów lub żołędzi szklanka
  • Jajka 3szt
  • Soda oczyszczona łyżka
  • Śliwka wędzona 5szt
  • Masło 3 łyżki
  • Śmietana 12% 200ml
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Wanilia laska
Jogurt w misce wymieszaj z płatkami, mąką, jajkami, sodą i posiekanymi śliwkami. Powinno powstać gęste ciasto jak na racuchy. Smaż na maśle aż się przyrumienią i wyrosną. W miseczce wymieszaj śmietanę, cukier i pestki wanilii.