Kuchnia Anety Łańcuchowskiej - pasta śledziowa z suszonymi pomidorami

Sernik mango na spodzie z masy makowej z dodatkiem kawioru owocowego
Sernik mango
  • 500g sera półtłustego, 
  • 500g pulpy z mango, 
  • 3 jajka, 
  • 2 czubate łyżki ksylitolu, 
  • 2 łyżki mąki jaglanej
Masa makowa
  • 150g maku, 
  • 30g rodzynek, 
  • 300ml mleka, 
  • 60ml ciemnego rumu, 
  • jajko
Kawior z soku z czarnej porzeczki
  • szklanka soku z czarnej porzeczki 100%, 
  • 2g agaru, 
  • olej rzepakowy
Przygotowanie masy makowej:
Mak zalej mlekiem i gotuj ok. 20 minut, wystudź i zmiel dwukrotnie maszynką. Do wystudzonej masy makowej dodaj rodzynki, rum, ksylitol i jajko. Wymieszaj.
Przygotowanie masy serowej: 
Ser zmiel dwukrotnie w maszynce następnie dodaj pulpę z mango, ksylitol i mąkę, wymieszaj mikserem. Oddziel żółtko od białek, żółtko dodaj do masy serowej i wymieszaj a białko ubij na sztywną pianę. Ubite na pianę białko delikatnie wmieszaj do masy serowej. 
Tortownicę o średniki 23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką jaglaną na dnie tortownicy wyłóż masę makową a następnie przełóż delikatnie masę serową. Przygotowany sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 min.
Przygotowanie kawioru z soku z czarnej porzeczki:
  • mała szklanka soku z czarnej porzeczki, 
  • 4 g agaru
Do garnuszka wlej sok i dodaj agar następnie zacznij mieszać trzepaczką aż do momentu zupełnego rozpuszczenia agaru. Pogotuj chwilę. W między czasie do miseczki nalej wyjęty z lodówki olej (koniecznie musi być schłodzony). Jeszcze gorący płyn nabierz do strzykawki i zacznij po kropelce wpuszczać do miski z olejem. Zaczną tworzyć się kuleczki które należy odcedzić na sitku i umyć pod bieżącą wodą. Wystudzony sernik udekoruj kawiorem z soku.

Pasta śledziowa z suszonymi pomidorami i koperkiem
  • 2 płaty fileta śledziowego matias z zalewy solnej, 
  • szklanka mleka, 
  • 3 plastry czerwonej cebuli, 
  • 6 pomidorów suszonych, 
  • 2 łyżeczki serka naturalnego, 
  • 2 gałązki koperku, 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, 
  • kilka ziarenek zielonego pieprzu
Płaty śledziowe mocz w wodzie przez 24h zmieniając co jakiś czas wodę. Następnie zalej je mlekiem i mocz przez kolejną godzinę. Gdy śledzie będą już gotowe pokrój je w kostkę i wrzuć do malaksera dodaj suszone pomidory wcześniej namoczone w gorącej wodzie i zmiksuj. Zmiksowaną masę przełóż do miseczki dodaj posiekaną drobną cebulę, 2 łyżki serka naturalnego, posiekany koperek, przypraw pieprzem mielonym i dorzuć kilka ziarenek zielonego pieprzu.

Pasztet drobiowy z marchewką
  • 400g udźca z indyka, 
  • 400g piersi z indyka, 
  • 400g wątróbki z indyka, 
  • 4 marchewki, 
  • gruby plaster selera, 
  • pietruszka, 
  • średnia cebula, 
  • 3 jajka, 
  • mała grahamka lub kromka pieczywa razowego,
przyprawy: 
  • ¾ łyżeczki mielonego pieprzu, 
  • łyżeczka soli morskiej, 
  • 2 łyżki kopru suszonego, 
  • 2 łyżki suszonego imbiru, 
  • 2 łyżki kuminu, 
  • 2 łyżki słodkiej papryki, 
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej.
Mięso, wątróbkę umyj i włóż do garnka dodaj umyte i obrane ze skórki warzywa, dorzuć kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i 2 liście laurowe i gotuj ok. 30mniut. Ugotowane mięso wraz z warzywami wyjmij z garnka i poczekaj aż wystygnie. Mięso z wątróbką i warzywami zmiel w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie, pod koniec zmiel świeżą cebulę oraz grahamkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z nadmiaru płynu. Do zmielonego mięsa z dodatkami dodaj przyprawy. W oddzielnej misce oddziel żółtko od białka, żółtko dodaj do mięsa i wymieszaj a białko ubij na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszaj delikatnie do masy. Gotowy pasztet przełóż do brytfanki wysmarowanej masłem i wysypanej np. mąką orkiszową. Do pasztetu wciśnij marchewkę surową obraną ze skórki. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z brytfanki i poczekaj aż wystygnie.