ŁAKOCIE, KTÓRE MOŻESZ DAĆ W PREZENCIE - słodkości w słoiku

Słodkie Brownie w słoiku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2/3 szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ewentualnie 2 łyżki przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik
  • kawałek tektury
  • mazak
  • kolorowe wstążki
Do słoika warstwami włóż kolejno: cukier, kakao, mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek oraz jeśli lubisz przyprawę do piernika, a na to kropelki z czekoladą. Zakręć słoik i przygotuj etykietę do swojego prezentu. Na jednej ze stron tektury napisz: „Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj z 3 jajkami i 1 szklanką oleju. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut”. Na drugiej stronie napisz: „ Świąteczne brownie” i dedykację dla obdarowywanej osoby.

Słodka czekolada w słoiku
  • 2/3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • mini pianki marshmallows
  • groszki czekoladowe o zawartości min. 70% kakao
dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik lub kilka mniejszych
  • drewniane łyżeczki do dekoracji
  • kolorowe wstążki, najlepiej czerwone
  • kawałek tektury do dekoracji
  • mazaki
Wszystkie składniki prócz groszków i pianek wymieszaj i przełóż do słoika lub słoików. Dopełnij warstwą pianek oraz czekolady i zakręć słoiki. Udekoruj je wstążkami lub stworzoną przez siebie etykietą oraz doczep papierową lub tekturową instrukcję: „ Gorąca Czekolada – 3-4 łyżki mieszanki zalej 200 ml wrzącego mleka lub wody. Dokładnie wymieszaj i gotowe! Oto Twoja Mikołajkowa gorąca czekolada!”

Mikołajkowe lustrzane ciasteczka gwiazdki
kruche ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3-4 żółtka
  • kolorowe landrynki – kilka kolorów po 100 g każdy
dodatkowo:
  • dwie foremki mała i duża gwiazdka
  • rurka do napojów
  • cienki naturalny sznurek
Mąkę wymieszaj z cukrami, zimne masło potnij w kosteczkę i szybko zarób kruszonkę. Dodaj skórkę i żółtka po czym połącz masę na ciasteczka. Ciasto schłódź przez 40 minut w lodówce. W tym czasie podziel landrynki kolorami, a następnie zmiksuj w blenderze z przykrywką lub porozbijaj wałkiem do ciasta (cukierki włóż do woreczka, a następnie uderzaj w niego wałkiem). Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 mm, lekko posypując mąką. Przygotuj dwie foremki – małą i dużą gwiazdkę. Wytnij duże gwiazdki, a w ich środkach małe. Ciastka ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, do środka każdej gwiazdki nałóż piasek cukierkowy, dość sporo – 1/2 – 1 łyżeczki. Wytnij słomką dziurki na sznurki. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 15-22 minut, czas zależy od mocy piekarnika, aż cukierki się roztopią i stworzą warstwę „szkła”, a ciasta lekko przyrumienią.