POMIDOROWE INSPIRACJE - karminadle

Karminadle pod sosem pomidorowym
  • 1 cebula biała
  • 1 kg mielonej wieprzowiny z łopatki
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek 4 ząbki
  • olej rzepakowy
  • 2 x pomidory w puszce krojone 400 g
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki cukru
  • 1 strączek papryki chili
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1 bagietka
Białą cebulę siekamy w kostkę. Fasole cedzimy i wygniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mięso mielone mieszamy z fasolą, jajkami, pieprzem, posiekanym czosnkiem, cebulą i kolendrą. Smażymy 3-4 min. na kilku łyżkach oleju wciśnięte łyżką stołową nieforemne pulpety przewracając je dopiero po 2 min. Obsmażone pulpety przekładamy do brytfanki. Pomidory z puszki odsączamy i ewentualnie lekko siekamy. Paprykę chilli siekamy i rumienimy z posiekaną czerwoną cebulą na maśle, dodajemy miód i pomidory -  całość dusimy na wolnym ogniu 20 min. i miksujemy, doprawiamy solą i zalewamy pulpety.  Zapiekamy całość w piekarniku 10 min. w 200st. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Pomidorowe placki
  • 800g marchewki
  • 2 białe cebule
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 pęczku natki
  • 1 op. pumperniklu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 6 jajek
  • 1 puszka anchovies
Koncentrat miksujemy z jajkami i przyprawami. Marchew trzemy na grubych oczkach, następnie parzymy we wrzątku 3 min. cedzimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do marchwi. Całość łączymy z pomidorową masą. Z gotowej masy smażymy 6 cm placki na złoty kolor na małej ilości tłuszczu. Pumpernikiel siekamy w drobną kostkę i mieszamy z utartym czosnkiem, octem, oliwą i anchovies. Placki podajemy z sadzonym jajkiem i sosem.