BURACZANA KUCHNIA JURKA NOGALA - zakwas buraczany

Barszcz ukraiński z Odessy
  • Włoszczyzna
  • 500 g schabu z kością
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-8 buraków
  • ocet balsamiczny z modeny
  • 2-3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • pieprz, sól
  • świeża natka pietruszki
  • śmietana 18%
  • olej
  • liść, ziele
Schab pokrój na kotlety i przesmaż na rumiano, wrzuć do garnka z przyprawami, czosnkiem i włoszczyzną, zalej wodą i gotuj półtorej godziny. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew, buraki i ziemniaki. Przesmaż na oleju ziemniaki i marchew. Wyjmij warzywa z zupy ale zostaw schab, dodaj ziemniaki z marchwią i gotuj kilka minut. Teraz zetrzyj buraki i smaż aż się zeszklą, podlej odrobiną octu i wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw i wlej na talerze.  Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.
 
Tarta z pieczonymi burakami
  • Ciasto francuskie
  • 3 buraki
  • 2 cebule czerwonae
  • olej
  • 3 łyżki Octu balsamicznego z modeny
  • ser kozi typu camembert
  • garść orzechów włoskich
  • gruszka konferencja
  • łyżka masła klarowanego
  • pierś kaczki
  • sól morska, pieprz, oliwa
  • świeży tymianek
Upiecz buraki w skórce, zawinięte w papier do pieczenia - około 2 godziny w 180 stopniach. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaż na odrobinie oleju i podlej octem winnym. Kozi ser pokrój w plasterki. Gruszkę pokrój w plastry wzdłuż i przesmaż na klarowanym maśle. Orzechy zalej wrzątkiem i wystudź. Pierś kaczki przesmaż na patelni z dwóch stron aż się przyrumieni. Odłóż do wystygnięcia zawiniętą w papier do pieczenia, posól, popieprz i pokrój w plasterki. Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia. rozłóż na nim cebulę, pokrojone buraki, pomiędzy nimi ułóż gruszki , kaczkę i orzechy a na wierzch powtykaj kozi ser. Dopraw pieprzem i odrobina morskiej soli. Polej oliwą i piecz w 180 stopniach około pół godziny.
 
Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
  • 500 g buraków ćwikłowych
  • ząbek czosnku
  • woda przegotowana albo źródlana
  • listek bobkowy
  • sól
Buraki umyj i obierz, następnie pokrój je na większe plasterki i wrzuć razem z czosnkiem i listkiem do słoika. Wymieszaj je ze szczyptą soli i zalej buraki do pełna. Przykryj słoik gazą albo ściereczką i zwiąż wokół otworu gumką albo sznurkiem. Teraz odstaw słoik na 3-4 dni a potem przestaw w chłodniejsze miejsce i niech sobie zakwas pracuje.