Pyszne i zdrowe dania w 3 minuty - zimny twaróg

Pyszne dania dla zapracowanych w 3 minuty? I wcale nie mówimy tutaj o daniach instant ale o zdrowych i pysznych smakołykach. Jakub Steuermark prezentuje dziś trzy dania, które wykona zaledwie w trzy minuty: klasyczny omlet francuski na maśle ze szczypiorkiem i grubą solą, chrupiący plaster boczku z puree ziemniaczanym i musem z jabłek, cynamonu i imbiru ze świeżymi ziołami oraz zimny twaróg z miętą, karmelizowanymi w miodzie gruszkami i świeżo tartą cytryną.

Klasyczny omlet francuski na maśle ze szczypiorkiem i grubą solą
  • 3 całe średnie jajka; 
  • 1 łyżka płaska pociętego drobno szczypiorku; 
  • pół łyżeczki soli w płatkach; 
  • 50 g zimnego masła pociętego w drobną kostkę
Jajka delikatnie rozbij widelcem – tak aby nie łączyć białek z żółtkiem w jednolitą masę, ale tylko lekko je rozbić. Rozgrzej maksymalnie patelnię i gdy jest naprawdę gorąca wrzuć połowę zimnego masła pociętego w kostkę. Gdy zacznie dymić i szybko się rozpuszczać wrzuć masę jajeczną i energicznie potrząsając patelnią lekko mieszaj szpatułką masę na środku patelni. Dodaj połowę soli i cały szczypiorek. Gdy boki się zetną, a zetną się pierwsze dorzuć resztę masła zostawiając tylko jedną małą kostkę. Podważ omleta z każdej ze stron dookoła, zobacz czy środek jest ścięty i przewróć go na talerz. Gdy spada na talerz staraj się zachować jeden kształt, półksiężyc lub coś na kształt zwiniętego naleśnika. Na końcu ostatnią kostką masła posmaruj omleta aby lśnił. Posyp resztą soli. Właśnie minęły 3 minuty 😊
 
Chrupiący plaster boczku z puree ziemniaczanym i musem z jabłek
Składniki na 2 osoby: 
  • 2 grube (około 1 cm grubości) długie plastry boczku; 
  • ugotowane, osuszone i przeciśnięte przez praskę gorące ziemniaki – 250 g; obrane, 
  • pół szklanki ciepłego mleka; 100 g pociętego w kostkę zimnego masła; 
  • wydrylowane i pocięte w kostkę 1 kwaśne jabłko – najlepiej Szara Reneta; 
  • szczypta cynamonu; 
  • pół łyżeczki brązowego cukru; 
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru; 
  • sól; 
  • świeży tymianek (tylko listki)
Na rozgrzaną patelnię wrzuć plastry boczku. Do małego rondla wrzuć jabłka i wstaw na duży ogień. Do kolejnego rondla wrzuć połowę masła i wstaw na duży ogień. Gdy jabłka skwierczą dodaj do nich cynamon, cukier i imbir. Zamieszaj i dodaj masło oraz szczyptę soli. Przełóż boczek na drugą stronę. Przenieś się do rondla z masłem i dodaj do niego gorące i przetarte ziemniaki, energicznie zamieszaj szpatułą, dodaj ciepłe mleko i resztę masła. Szybko ubij ziemniaki i dodaj sól. Zamieszaj w każdym z garnków i wykładaj: najpierw puree, potem boczek, na końcu jabłka. Dekoruj świeżymi listkami tymianku. Właśnie minęły 3 minuty 😊
 
Zimny twaróg z miętą i gruszkami
Składniki na 2 porcje: 
  • 200 g zimnego chudego twarogu; 
  • 1 cała gruszka – obrana, wydrążona, pocięta w grubą kostkę; 
  • 1 łyżka dobrej jakości zimowego płynnego miodu; 
  • 1  cytryna – skórka i sok
Rozgrzej patelnię i gdy jest naprawdę gorąca wlej miód. Miód po chwili zacznie się pienić – wtedy wrzuć na patelnię gruszki. Podrzuć gruszki na patelni i lekko je skarmelizuj. Odstaw patelnię. Do miseczek wrzuć pokruszony zimny twaróg i dodaj do niego porwaną mięta. Całość wymieszaj i wyłóż na wierzch miodowe gruszki. Całość skrop cytryną i posyp skórką z cytrusa. Właśnie minęły 3 minuty 😊